Feminvest populärt

Einrides självkörande transporter revolutionerar

Hot Cod tar in nytt kapital inför utlandssatsning

Invenstmenbolaget tar in nytt kapital

Struktur i ekonomin – spara på kort och lång sikt

Publicerad 2017-02-21

En av de första sakerna jag började fundera över, när jag hade bestämt mig för att börja investera, var hur jag skulle lägga upp allt. Jag började med att skriva ner mina tillgångar, bestämma hur stor min buffert skulle vara och gjorde en budget. Det tog faktiskt inte så lång tid att få den struktur jag behövde, och känslan jag fick när jag var färdig var fantastisk!

Hur ska jag lägga upp allt? Var en av de första sakerna jag började fundera över när jag hade bestämt mig för att börja investera. Jag ville tämja min ekonomiska oro inför framtiden, men var skulle jag börja? Hur skulle jag få struktur på min ekonomi? Jag har ju ingen ekonomisk utbildning.. På ett sätt tyckte jag att det kändes oöverskådligt och jag fick stycka ner det bit för bit innan jag kände mig trygg nog att komma igång på riktigt med mina långsiktiga investeringar. Enklast för mig var det när jag zoomade ut på hela privatekonomin och inte direkt började fundera på fondavgifter eller vilken aktie som var bäst. Eller ens vad en aktie var för något för den delen. Jag började med att skriva ner mina tillgångar, bestämma hur stor min buffert skulle vara och gjorde en budget. Det tog faktiskt inte så lång tid att få den struktur jag behövde heller, och känslan jag fick när jag var färdig var fantastisk!

Idag känner jag mig trygg med hur jag lägger upp min ekonomi. Jag har en budget för löpande kostnader inklusive både kortsiktigt sparande (t ex målspar) och långsiktiga investeringar (fonder och aktier). Såhär tänker jag:

1. KORTSIKTIGT SPARANDE:
Pengar som jag behöver inom säg 2-3 år har jag på mitt sparkonto. Det kan t ex vara målspar som pengar till en kontantinsats, en resa eller en bil. Detta är inga pengar man ska ha på börsen eftersom det kan svänga en hel del, och man vill inte vara tvungen att sälja sina fonder/aktier. Hitta ett sparkonto med bra ränta och med insättningsgaranti (garantin skyddar en del av dina pengar, i nuläget ca 950 000 SEK, om din bank skulle gå i konkurs). Om en ränta verkar för bra för att vara sann, är den troligen också det.

2. LÅNGSIKTIGA INVESTERINGAR:
För pengar jag kan avvara i 10 år eller mer, eller kanske till pensionen, investerar jag i aktier och fonder på börsen. Jag investerar aldrig mer pengar på börsen än jag har råd att förlora.


Nummer ett och två gäller alltså sparande på kort och lång sikt. Viktigt att påpeka är att jag har en buffert. Den ser jag som helt fristående och avgörande att ha innan man börjar med att investera på börsen. Det är helt upp till en själv hur mycket man känner sig trygg med. Börja med att se över dina utgifter varje månad, och bestäm sedan hur stor du vill att din buffert skall vara. En del säger en årslön, jag har personligen ca 3 månadslöner. Bufferten ligger ju även den med fördel på ett sparkonto med ok ränta. När jag kände mig trygg med hur jag lagt upp min ekonomi, ja då var det dags för investeringarna, det roligaste. Men mer om det nästa gång.

Vad är era bästa tips på att strukturera privatekonomin? 

/Linnéa

Länkar där du kan jämföra bankers olika räntor:


Andra som skrivit bra om kort- och långsiktigt sparande:Linnéa Schmidt
Cancerforskare och investeringsentusiast
Tidigare krönikor
Spara till dig själv först Förkärlek till passiva investeringar Warren Buffet är inte min enda idol
Innehållet på Feminvest sajt skall tolkas som marknadsföring och är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som vi kan ha erhållit finansiering från.

Krönika: Att råvaror inte ökar i värde är till din fördel

Feminvest möter Elin "Sparkjolen" Agorelius

Feminvest

Elin Agorelius är personen bakom profilen ”Sparkjolen” på Twitter och arrangerar både aktiepromenader, föreläser för Ung Privatekonomi och har en youtubekanal där hon pratar sparande och investeringar. I den här intervjun lär Feminvest känna Elin, både som investerare men även som skådespelare, som är hennes andra stora passion i livet.

Appen digitaliserar båtplatser – guld för hamnar och båtägare

Lönsam affär för hamnar.

Stressigt, svårt och tidsödande. Att vara ute på sjön och leta hamnplats är en utmaning, inte minst i semestertider. Mooringo har tagit fram en app som gör lediga båtplatser tillgängliga för uthyrning överallt. Bolaget genomför en crowdfundingrunda på FundedByMe.

Lär dig grunderna i bolagsanalys!

Feminvest

Den 30 maj bjuder Feminvest och Analyst Group in till ett event i Stockholm. Vi kommer att gå igenom grunderna för bolagsanalys och sedan får vi träffa flera spännande bolag på plats.

Veckans börs - Vecka 20

Feminvest

I veckan har bolag som SSM Holding, Opus Group, Boozt, Björn Borg och Astra Zeneca med flera rapporterat med blandat resultat. Banksektorn har tyngts av Italien och Stefan Persson har fortsatt köpt aktier i Hennes & Mauritz.

Millennials testar nya arbetssätt

Feminvest Direkt

Podcast

Feminvest Direkt är Feminvests senaste satsning efter Feminvest-podden. Avsnitten släpps både i ljud- och videoformat och fokuserar på utbildning, bolag och aktuella händelser i omvärlden som kan påverka dina investeringar.

Fullsatt på Hovet vid Börshajen Academy

Feminvest

Lördagen den 5 maj arrangerade Börshajen norra Europas största finansevent på Hovet. Nästan 10 000 personer var på plats för att lära sig mer om sparande, ekonomi, investeringar och inspireras att själva komma igång.

Veckans börs - Vecka 19

Feminvest

Veckan har trots halvdag och röd dag bjudit på statistik för konsumentprisindex, rapporter från bland annat Skanska, Mekonomen, Starbreeze och Sweco.

Veckans börs - Vecka 18

Feminvest

Vecka 18 har präglats av kvartalsrapporter från bolag som Fingerprint Cards, Loomis, Ratos, Cinnober samt räntebesked från FED och rapporter från det svenska bolaget noterat i USA - Spotify och elbilsjätten Tesla.

Hur kan vi arbeta aktivt för att få fler kvinnor till ledande positioner?

Feminvest

Under torsdagen träffade Anna Svahn från Feminvest och Michaela Berglund från FundedByMe, Emma Hult från miljöpartiet för att diskutera hur man kan arbeta för att i framtiden se fler kvinnor på ledande positioner.

Investeringsguiden i butik!

Feminvest

Feminvests projektledare Anna Svahn skrev tillsammans med Linnéa Schmidt boken "Investeringsguiden: Så kommer du igång med ditt sparande" under hösten. Nu finns den äntligen i butik för beställning.

Investeringsguiden: så kommer du igång med ditt sparande

Feminvest

Under hösten skrev Feminvests projektledare Anna Svahn tillsammans med Linnéa Schmidt en handbok i hur man kommer igång med sitt sparande och sina investeringar. Boken går bland annat igenom hur man kan göra en fundamental analys i fem steg och hur man kan exponera sig mot andra tillgångsslag än aktier.

Ledande kvinnor investerar i Smartster – marknadsplatsen för rabatterade varor

Feminvest

Med sin digitala marknadsplats för shopping har Smartster redan gått live i fem länder och bolaget befinner sig mitt i en internationell expansionsfas. En rad ledande kvinnliga investerare tror på bolaget och har investerat. Nu tar bolaget in kapital oco söker även efter fler affärsdrivna kvinnor.

Investera i din karriär – SKAGEN Fonder söker studenter till kundservice

Feminvest

Är du student och vill ha ett intressant extraarbete och samtidigt lära dig mer om fonder och få en god inblick i finansmarknaden? Då ska du skicka in en ansökan till SKAGEN Fonder.

Hållbarhet är mer än bara en fin stämpel

Feminvest

Av: Ulrika Hasselgren

Feminvest i EFN Börslunch 28 mars

Feminvest

Onsdagen den 28 mars var Anna Svahn från Feminvest och Ulrika Hasselgren från Danske Bank på plats hos EFN Börslunch för att diskutera hållbarhet, jämställdhet och retailbolagens utmaningar.

Presentationer 6-8 mars

Feminvest

Den 6 till 8 mars besökte Feminvest Malmö, Göteborg och Stockholm för en hållbarhetsturné. Nu kan du äntligen se presentationerna via webben.

Feminvest i DI:s Closing Bell

Feminvest

Med anledning av Hennes & Mauritz första kvartalsrapport för 2018 var Feminvests projektledare Anna Svahn med i Dagens Industris senaste programsatsning Closing Bell för att kommentera siffrorna.

Event med hållbarhetstema

Feminvest

Den 6 mars drog Feminvests hållbarhetsturné tillsammans med Nordnet igång i Malmö för att sedan åka vidare mot Göteborg den 7 mars och avsluta på internationella kvinnodagen den 8 mars i Stockholm. Totalt har över 500 kvinnor kommit och lyssnat på Nordnet, SPP Fonder, Arabesque och andra deltagande bolag.

Haka på nästa snabbmatstrend

Hot Cod tar in nytt kapital inför utlandssatsning.

När Carl Schnell gick i mellanstadiet i slutet av 1970-talet kilade han och två kamrater för det mesta hem under lunchrasterna för att göra egen lunch. Det skulle vara snabblagat och gott. En favorit var fiskpinnar i korvbröd. Problemet var bara att fiskpinnarna inte riktigt passade i brödet. Drygt 30 år senare löste Carl Schnell saken och i dag leder han ett bolag som säljer panerad fisk speciellt avsedd för korvbröd. Förra året passerades gränsen en miljon sålda Hot Cods.

Ny skribent för Feminvest - Julia Colven

Feminvest

Mitt namn är Julia och jag är 26 år gammal. Jag är ursprungligen från Stockholm men de senaste åren har jag spenderat i Lund där jag har tagit en master i Corporate Financial Management. Idag är jag återigen bosatt i Stockholm och arbetar som strategikonsult.

En investering för sjuka hundar

Noterat

Det svenska veterinärmedicinbolaget Panion Animal Health ligger långt fram när det gäller att ta fram ett effektivt läkemedel mot epilepsi hos hundar. Bolagets positiva studieresultat har redan lockat större investerare då marknadspotentialen ses som betydande. Viktigt att påpeka, menar Panions vd, är att det handlar om en långsiktig investering i utvecklingen av ett läkemedel som har ett reellt värde för de drabbade.

De ritar om kartan för strålbehandling av cancer

Tar in kapital inför klinisk fas.

Ett läkemedel som har potentialen att behandla havandeskapsförgiftning och rita om kartan för strålbehandling av cancer. Det är A1M Pharmas mål och bolaget har kommit en bra bit på väg. Nu är bolaget redo för kliniska studier och tar in kapital för en offensiv satsning baserat på världsledande svensk forskning.

Feminvest söker projektledare

Feminvest

Vill du vara med och bygga ett av Sveriges största investerarnätverk? Brinner du för börsen och investeringar men även att koordinera och leda projekt? Feminvest har på knappt ett år dubblat sitt medlemsantal och nu behöver vi förstärkning för att kunna bygga verksamheten vidare.

Åsa Wallenberg: "Hållbarhet är bra för avkastningen"

Feminvest

Att SPP Fonders vd Åsa Wallenberg – som är med på Feminvests Hållbarhetsturné – brinner för hållbarhet både i det stora och det lilla råder det ingen tvekan om. – Det viktigaste du som privatperson kan göra är att spara hållbart, anser Åsa Wallenberg.

Feminvests projektledare på lista över inflytelserika kvinnor inom finansbranschen

Feminvest

Financer.com har utsett 19 framgångsrika kvinnor inom finans som har stort inflytande på finansbranschen. Bland toppnamn som Johanna Kull, Therese Lundstedt, Helena Stjernholm, Birgitta Bonnesen och Andra Farhad finner vi även Feminvests projektledare Anna Svahn.

Kvinnor har lägre ekonomiskt självförtroende

Feminvest

Under den senaste veckan har Feminvests projektledare Anna Svahn pratat med både Dagens Industri och Svenska Dagbladet med anledning av kvinnors sparnde och investeringar efter att det framkommit att kvinnor i lägre grad än män anser sig ha tillräckligt mycket kunskap för att köpa aktier.

Feminvest och Arabesque på plats på Nordnet Live

Feminvest

Torsdagen den 15 februari var det dags för sjätte året av Nordnet Live. På scen modererade Nordnets Sverigechef Eva Trouin och Sparekonomen Joakim Bornold. Gäster som Camilla Läckberg och Leif GW Persson var på plats för att diskutera investeringar. Från Feminvest var Anna Svahn på plats tillsammans med Arabesques Maria Mähl. Många var nyfikna på såväl Feminvest som nätverk som fonden Arabesque Systematic.

STOCKHOLM: Hållbarhetsturné med Feminvest och Nordnet 2018

Feminvest

Två år i rad har Feminvest haft nöjet att arrangera stora investerarträffar med över 200 deltagare på plats med anledning av internationella kvinnodagen den 8 mars. I år har vi bestämt oss för att sprida succén över tre dagar och tre städer. Vi börjar den 6 mars i Malmö, åker till Göteborg den 7 mars och avslutar med en final i Stockholm den 8 mars.

GÖTEBORG: Hållbarhetsturné med Feminvest och Nordnet 2018

Feminvest

Två år i rad har Feminvest haft nöjet att arrangera stora investerarträffar med över 200 deltagare på plats med anledning av internationella kvinnodagen den 8 mars. I år har vi bestämt oss för att sprida succén över tre dagar och tre städer. Vi börjar den 6 mars i Malmö, åker till Göteborg den 7 mars och avslutar med en final i Stockholm den 8 mars.

MALMÖ: Hållbarhetsturné med Feminvest och Nordnet 2018

Feminvest

Två år i rad har Feminvest haft nöjet att arrangera stora investerarträffar med över 200 deltagare på plats med anledning av internationella kvinnodagen den 8 mars. I år har vi bestämt oss för att sprida succén över tre dagar och tre städer. Vi börjar den 6 mars i Malmö, åker till Göteborg den 7 mars och avslutar med en final i Stockholm den 8 mars.

Emissionsaktuella Tip & Tot tecknar avtal med matjättar

Standard Ekologiskt expanderar kraftigt.

Barnmatstillverkaren från Halmstad har nyligen slutit avtal Mathem.se, Coop Syd samt Ekologiska säljbolaget. En nyttig och sockerfri dryck för barn kommer även lanseras inom kort. Bolaget genomför nu en nyemission för att finansiera deras kraftiga expansion.

Svenskt teknikföretag får genombrottsaffär

Globalt miljöfokus ger stora möjligheter.

Med en första inhemsk order samt långtgående diskussioner med flera utländska aktörer står det svenska teknikföretaget Flexiwaggon inför det kommersiella genombrottet. Bolaget räknar med att vara självgående inom ett och ett halvt år, och innan dess ska en kommande nyemission finansiera verksamheten.

Presentationer från analysevent 23 januari

Feminvest

Den 23 januari arrangerade Feminvest tillsammans med Analyst Group årets första analysevent. Från bolagssidan var Hemcheck och TC Connect på plats. Vi har filmat samtliga presentationer inklusive Patrik Olofssons, VD Analyst Group, analysutbildning.

Feminvest och Nordnet åker ut på hållbarhets- och jämställdhetsturné!

Feminvest

Två år i rad har Feminvest haft nöjet att arrangera stora investerarträffar med över 200 deltagare på plats med anledning av internationella kvinnodagen den 8 mars. I år har vi bestämt oss för att sprida succén över tre dagar och tre städer. Vi börjar den 6 mars i Malmö, åker till Göteborg den 7 mars och avslutar med en final i Stockholm den 8 mars.

Varför är vi inte ’där’ än?

Feminvest

Med anledning av Arabesques lansering av fonden ”Arabesque Systematic” är Barbara Krumsiek, styrelsemedlem, i Sverige för att diskutera hållbarhet, jämställdhet och hur detta snarare än att göra avkall på resultat faktiskt kan ge högre riskjusterad avkastning. Anna Svahn var under måndagen på plats både på Nordnet tillsammans med Barbara och senare under eftermiddagen hos Nyhetsbyrån Direkt för ytterligare intervjuer.

Feminvest-podden

Feminvest

Feminvest Direkt är Feminvests senaste satsning efter Feminvest-podden. Avsnitten släpps både i ljud- och videoformat och fokuserar på utbildning, bolag och aktuella händelser i omvärlden som kan påverka dina investeringar.

Anna Svahn medverkar i EFN Börslunch

Feminvest

Måndagen den 23 januari medverkade Feminvests projektledare Anna Svahn tillsammans med Michael Livijn och Maria Mähl för att diskutera eufori på Wall Street, hållbara investeringar och H&M i EFN Börslunch.

Årets första event med Feminvest och Analyst Group

Feminvest

2018 börjar med stormsteg och Feminvest bjöd tillsammans med Analyst Group in till årets första event. Efter tidigare succéer med en inledande utbildning i aktieanalys med följande workshop med presenterande bolag som case är vi nu tillbaka med en fördjupningskurs.

Årets första event med Feminvest och Analyst Group

Feminvest

En knapp månad efter julafton är det dags för Feminvest att tillsammans med Analyst Group bjuda in till årets första event. Efter höstens omåttligt populära utbildningstillfällen med Analyst Group i Stockholm och Malmö har vi valt att göra en fördjupningsskola för de som vill lära sig mer. Efter utbildningen träffar vi även Annelie Brolinson från Hemcheck och Ole Toftedal från TC Connect innan vi i en workshop använder oss av kunskaperna från utbildningen och fördjupar oss i bolagen som presenterat.

Årets sista event med Feminvest och Nordnet

Feminvest

Måndagen den 11 december veckan innan julafton samlades medlemmar från Feminvest hos Nordnet för att lyssna på Alexander Gustafsson om hur man som investerare kan tänka när man investerar i utvecklingsbolag. Scenen intogs sedan av Diamyd Medical, Saniona och Idogen som alla är bolag verksamma inom läkemedelsbranschen.

Ny lagstiftning om hållbarhet gynnar sparare

Fond och finans

Nyligen beslutade Riksdagen att svenska fondbolag ska redogöra för hur varje fond tar hänsyn till hållbarhet i förvaltningen. De nya reglerna börjar gälla från årsskiftet. Syftet är att det ska bli enklare för vanliga sparare att välja fond efter hållbarhet. För fondbranschen är det positivt, anser Maria Mähl på kapitalförvaltaren Arabesque.

Vår vision är att bota diabetes helt och hållet

Feminvest

Diamyd Medical arbetar med visionen att bota diabetes helt och hållet. I en intervju med Feminvest berättar bolagets vd Ulf Hannelius om den allvarliga sjukdomen, bolagets forskning och – inte minst – de framsteg Diamyd Medical nått i kampen mot diabetes. Nu stundar en stor studie som skulle kunna leda till marknadsgodkännande.

Event med Feminvest

Event

Här kan du läsa om tidigare och kommande event tillsammans med Feminvest

Event med fokus på läkemedelsbranschen

Feminvest

Nu är det dags för vårt sista event för säsongen! En bransch som kan vara svår att förstå sig på är läkemedelsbranschen. Hur ska man egentligen tänka när man investerar i bolag som utvecklar läkemedel och vad betyder de olika faserna? För att få svar på bland annat dessa frågor och dessutom få träffa tre bolag som alla arbetar med någon form av läkemedelsutveckling bjuder Feminvest tillsammans med Nordnet in till ett event med fokus på läkemedelsbranschen.

Fullsatt vid sista eventet i Malmö för säsongen

Feminvest

I tisdags samlades medlemmar från Feminvest vid Malmö Börshus för att ta del av Feminvests sista event i skåne för säsongen. Vi fick först lyssna till Anna Svahn som driver Feminvest om vad som kan vara bra att känna till när man investerar i fonder innan Eva Tuvesson från IKC Fonder berättade om sin verksamhet. Jens Edholm från Analyst Group pratade grundläggande om aktieanalys innan Fredrik Westman från Medicpen klev på scenen för att berätta om dem.

Peckas Naturodlingar expanderar internationellt

Emissioner

Härnösandsbaserade Peckas Naturodlingar har byggt en anläggning för storskalig produktion av fisk och tomater året runt. Den första skörden når marknaden i januari. Nu tar bolaget nästa steg och expanderar utomlands som en följd av ett stort internationellt intresse.

Event med Nordnet och Analyst Group i Malmö

Feminvest

Efter förra succén med Analyst Groups analysskola kommer vi tillbaka till Malmö igen. Denna gång även i samarbete med Nordnet. Först går Anna Svahn igenom vad man bör tänka på när man köper fonder, sen får vi träffa Eva Tufvesson från IKC Fonder innan Jens Edholm från Analyst Group steg för steg visar hur man gör för att analysera ett bolag. Sist får vi träffa Medicpen som tillverkar produkter för att underlätta för patienter att medicinera. Vi avslutar kvällen med en workshop där Analyst Group guidar deltagarna igenom en bolagsanalys med Medicpen som case.

Analysevent i Stockholm med Klaria och Chromogenics

Feminvest

På onsdagkvällen den 8 november samlades ett sextiotal medlemmar från Feminvest från Feminvest för att lyssna till hur man kan göra bolagsanalyser samt träffa bolagen Chromogenics och Klaria Pharma. Kvällen avslutades med en workshop där deltagarna fick fördjupa sig i bolagen med hjälp av de analysverktyg som Analyst Group försett dem med.

Feminvest på facebook
Feminvest på twitter
Följ oss eller kontakta oss
Kontakt & information

Laika Consulting
Birger Jarlsgatan 41 A
111 45 Stockholm

Har du frågor kring nätverket eller vill du bli en av våra samarbetspartners, tveka inte att höra av dig till Anna Svahn:
anna.svahn@laika.se

Om Feminvest

Feminvest är ett nytt investerarnätverk för kvinnor, vars syfte är att främja kvinnors ägande och inflytande på aktiemarknaden. I förlängningen leder fler aktiva kvinnliga aktieägare till ökat inflytande för kvinnor i bolag och i samhället, och till en mer jämställd aktiemarknad. Andra vinster är en mer diversifierad ägarstruktur för bolag samt en starkare privatekonomi för kvinnor.

Feminvests nyhetsbrev produceras av Laika Consulting AB, ett kommunikations- och marknadsföringsföretag inom finansbranschen som riktar sig mot individer, organisationer och företag. Laika tillhandahåller ingen egen investeringsrådgivning till kunder och mottager och förmedlar inga investeringsorder. Laika fungerar istället som en länk och förmedlare av kundkontakter mellan individer, organisationer och företag som vill investera i värdepapper och de bolag som tillhandahåller värdepapper. Artiklar i Feminvest skall tolkas som marknadsföring. Alla investeringar innebär risk och satsat kapital kan helt gå förlorat i värde. För närmare information om Laika och vår verksamhet vänligen besök www.laika.se. Läs om hur Laika Consulting behandlar personuppgifter här.