Feminvest populärt

Einrides självkörande transporter revolutionerar

Krönika: Ida Herbertsson

Investmentbolaget tar in nytt kapital

Månadens inspiratör - Amanda Lundeteg

Publicerad 2016-07-07

Månadens inspiratör Amanda Lundeteg räds inte av att sätta företag på svarta listan.

Amanda Lundeteg som är vd på stiftelsen Allbright har blivit utsedd till en av Sveriges 15 mäktigaste opinionsbildare av Veckans Affärer. När hon inte kartlägger näringslivet och skapar vassa rubriker i tidningar gillar hon att koppla av i skogen. 

Vem är du som person?
– Jag är nog ganska känslosam och värderings- och luststyrd som person. Jag får kickar av att göra saker jag tycker om och brinner för. Det jag inte tycker är roligt blir jag matt av, då blir det inget gjort. 

Hur kommer det sig att du sökte dig till Allbright?
– Allt började när jag läste ekonomiprogrammet på Uppsala Universitet. Jag upplevde att det rådde en mansdominans där. På studentmiddagar som anordnades av skolkåren var det killarna som tog för sig och höll spontana tal. På lektionerna var det oftast killarna som ställde frågor. De flesta föreläsarna var män. Och litteraturen var nio av tio gånger skriven av män. Jag kände där och då att jag inte skulle ha lika möjligheter som tjej i ekonomi- och finansbranschen. 

– När jag tre år senare såg svarta listan, en rapport som stiftelsen Allbright står bakom, fick jag en kick. Jag ville till varje pris ha en praktikplats på Allbright. När jag väl lyckats tog det inte lång tid innan jag kände att jag hamnat rätt och fick utlopp för mitt engagemang.   

Vad innebär din roll som vd?
– Min roll innefattar mycket, jag är både talesperson och vd. Jag lägger mycket tid på att vara en talesperson och pratar med media och journalister. Jag håller även en hel del föredrag för företag och deltar i paneler. Som vd är jag även ansvarig för att rapportera till styrelse, leda personal och våra 15 volontärer, budget, kontakt med samarbetspartners, utveckla organisationen med mera. Som tur är har vi en aktiv styrelse som jag känner stort stöd ifrån. 

Hur står det till med jämställdheten i Sverige? 
– Jag ser det som att vi har en lång bit kvar innan vi är jämställda i Sverige. Det är fortfarande fler kvinnor än män som tar föräldraledigt och vi ser fortfarande ojämna löner för kvinnor och män. 

Organisationen TCO utsåg dig till framtidens mäktigaste, hur känns det? 
– Hedrande och mycket roligt. Jag tar det som ett kvitto på att det vi gör på Allbright är viktigt och rätt. Jag får mycket beröm för allt det arbete som mina medarbetare och jag gör tillsammans. 

Vilka är för- och nackdelarna med ditt jobb?
– Jag ser nästan bara fördelar med mitt jobb! Den största fördelen är att jag får jobba med det jag tycker är roligt. Tjänsten innebär stor frihet, jag kan laborera med tiden och det ger mig utrymme för att vara luststyrd. Jag får jobba med smarta människor, driva viktiga frågor och vara med och göra skillnad.
 
Hur känns det att vara en offentlig person?
– Jag känner inte att jag är det. Varje gång jag syns i media ser jag det som att det är Allbright som syns. Jag blir väldigt glad om någon säger att vi syns eftersom jag då vet att jag gör mitt jobb. 

Berätta lite om svarta listan som ni gör varje år?
– Vi rankar företag på en lista utifrån hur många kvinnor de har på ledande positioner, som inkluderar ledningsgruppen, Vd, HR-chef, juristchef, marknadschef samt affärsområdeschefer. De som har få kvinnor hamnar dåligt på rankningen. Alla som har noll kvinnor i ledningen hamnar på svarta listan. Ungefär en tredjedel av alla börsbolag (small-, mid- och large cap) har inte en enda kvinna i ledningen. Vd:ar blir arga när vi gör denna lista och ser det som en skam och uthängning. Vi ser det som ett kvitto på att de bryr sig och vi vill sätta press. När svarta listan är färdigställd så presenterar vi den för studenter och säger att de inte bör söka jobb på dessa bolag. 

Vad tycker du om Feminvest som initiativ? 
– Jag tycker det är jättebra. Allt som syftar till att få kvinnor att investera och spara tycker jag är bra. Det är rekordmånga fattigpensionärer som är kvinnor nu i Sverige. Det behövs fler, utöver politiker, som hjälper kvinnor till ekonomisk trygghet. 

Hur tror du ett nätverk som detta kan påverka framtiden? 
– Jag tror Feminvest kan påverka mycket. Ser man historiskt så är det kvinnors organisering och outtröttliga pådrivande som lett till förändringar, till exempel som att kvinnor tog rösträtten. 
Inom fastighetsbranschen råder 40 procent jämställdhet, vilket är ett resultat av engagerade kvinnor som drivit frågan i fastighetsbranschen. 

Som prenumerant av Feminvest får du Feminvests nyhetsbrev, inbjudningar till event och andra erbjudanden från våra samarbetspartners. Feminvests nyhetsbrev produceras av Laika Consulting AB. Läs om hur Laika Consulting behandlar personuppgifter här.

Innehållet på Feminvest sajt skall tolkas som marknadsföring och är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som vi kan ha erhållit finansiering från.

Att ta fågelvägen - hur svårt kan det vara.

Några goda pensionsråd på vägen

Feminvest

Det finns lika många sätt att spara till pensionen på som det finns blivande pensionärer. I undersökningar som gjorts så har många målsättningen att få minst 80% av lönen som pensionär, tyvärr är det inte möjligt att någon annan (arbetsgivare eller stat) sparar detta till dig, så börja spara privat är tipset.

Semesterläsning, när böcker är som bäst

Feminvest

Att läsa är ett ypperligt sätt att slappna av och själv kombinerar jag underhållande fiction med böcker fyllda till bredden av kunskap. I sommar vill jag tipsa om några av den senare sorten, både utmanande och inspirerande böcker med fokus på investeringar och entreprenörskap att läsa under eller efter semestern.

Investmentbolag, ett sätt att diversifiera?

Feminvest

Ett investmentbolag har som affärsidé att äga aktier i andra aktiebolag. Det finns tre olika typer av investmentbolag, de som enbart äger andra börsnoterade bolag, de som enbart äger onoterade bolag och de som har en blandning av noterade och onoterade bolag. De investmentbolag som enbart äger onoterade företag kallas för Private Equity-bolag.

Hållbarhet, skalbarhet och erfarenhet.

Feminvest

Den nordisk designade elbåten X Shore lanserar idag sin crowdfundingkampanj. Den etablerade entreprenören Konrad Bergström står vid företagets roder. Till Feminvest delger han varför han satsat på X Shore; en globalt skalbar produkt, som rider på ett hållbart teknikskifte och erbjuder en bra marginal.

Jämställdhet på börsen och i näringslivet

Svensk design som kommunicerar hållbarhet och självförtroende

Feminvest

Vogt Stockhlm har på endast två år etablerat sig som som ett skandinavisk design med en tydlig design, som attraherar kungligheter och välkända profiler runtom i världen. Nu vill bolaget växla upp tillsammans med delägare som vill vara en del av varumärkets expansionen. Vi möter grundaren Christina de Mercado för en intervju.

Hon vill se till att världens transporter blir hållbara

Feminvest

Linnea Kornehed är uppvuxen i Täby, norr om Stockholm och bor nu i Vasastan, centrala Stockholm. Hennes ambition som entreprenör är baserad på att transportering av varor och människor inte kommer att minska, därför ska hennes bolag Einride vara med och erbjuda hållbar transport globalt.

85 miljoner kronor till klimatsmartare fonder

Feminvest

Vet du om att du kan ställa krav på din premiepension? Joakim Jansson tog ett initiativ för att belysa hur enkelt du som privatperson kan flytta din premiepension till mer klimatsmarta alternativ. Responsen har varit positiv från både sparare och branschen.

Upptäck skogen som investeringsalternativ

Feminvest

När grundarna till några framgångsrika baltiska skogsinvesteringsprojekt träffades i början av 2018, beslutade de att gå samman för att göra det enkelt för fler att investera i skog. Välförvaltad skog innebär stabil tillväxt och riskspridning för investeraren samtidigt som den förnybara skogsråvaran bidrar till klimatnytta.

Alla vägar leder till elen, frågan är vem som tar marknadsandelarna

Feminvest

På 1890-talet var det hästar som krävdes för att människor skulle kunna transportera sig på ett smidigt sätt. Upp emot 100 000 hästar promenerade på New Yorks gator och stadsplanerare fasade för framtiden, de trodde närmare en miljon hästar skulle behövas i staden med efterföljande problem med förvaring, hästbajs och smittorisk. Så kom bilen och hästen var ett minne blott.

Addressya utmanar de gobala målen

Feminvest

Karoline Beronius, CEO och medgrundare av techbolaget Addressya satsar på att finnas över hela världen om tio år. Här delar hon med sig av hennes driv och vilja att hitta möjligheter i det omöjliga och varför delägarskap är så viktigt i hennes affärsmodell.

Så får du en mer jämställd arbetsplats. Vendela Ragnarsson tipsar.

Feminvest

Jämställdhetsstrategen och entreprenören Vendela Ragnarsson ger 7 konkreta tips på vad arbetsgivare kan göra för att skapa en mer jämställd arbetsplats.

Evelina Effort, ordförande för Luleå Finance Group

Feminvest

Mitt namn Evelina Effort och jag är en 20-årig tjej från västkustpärlan Onsala. Just nu är jag på sluttampen av mitt första år på Ekonomprogrammet vid Luleå Tekniska Universitet.

Följ med Calmark ut i världen!

Feminvest

Calmark kommer att hjälpa barn och deras familjer världen över genom patientnära diagnostik som effektivt och enkelt kan påvisa vanliga och lättbehandlade sjukdomstillstånd, t.ex. gulsot och lågt blodsocker, som kan ge allvarliga konsekvenser om de inte behandlas. CE-märkning av produkterna beräknas vara klar i slutet av 2019 och försäljningsstart är planerad till 2020. Under perioden 23 maj till 13 juni sker inlösen av Calmarks teckningsoptioner CALMA TO 1 B, så passa på att följa med bolaget ut i världen!

Möt en av våra ambassadörer; Kay Kjellson

Feminvest

Vad heter du: Jag heter Catherina Kjellson, men jag har i hela mitt liv lystrat till mitt engelska smeknamn, Kay

Teknologi ska ge hälsosam mat - inte större

Feminvest

Framtidens mat ska mätta flera, vara hälsosam, hållbart framtagen och dessutom smaka gott. Nyckeln till detta är teknologi, forskning och data. I den första artikeln i en ny artikelserie om framtidens bolag djupdyker Feminvest in i en industri som beräknas omsätta 250 miljarder dollar år 2020.

”Vårt perspektiv är långsiktigt”

Feminvest

FundedByMe har haft en tuff tid på börsen sedan noteringen i mars. Men då bolaget de senaste åren har investerat tungt i verksamheten så ser VD Daniel Daboczy ljust på framtiden och väljer själv att teckna aktier för en miljon kronor i den pågående nyemissionen. Här berättar han om bakgrunden till emissionen samt hur han ser på möjligheterna för bolaget samt branschen i sin helhet.

Feminvest och Ownershift kraschar Google Digitalakademins bussturné för att prata om ägande.

Feminvest

Om makt kan definieras utifrån ägande är slutsatsen lika enkel som nedslående: män äger dubbelt så mycket av Sverige. Ownershift släppte nyligen en kartläggning som visar hur Sverige ägs och under detta seminarium fördjupar vi oss både i siffrorna ur denna rapport och i ägande som maktfaktor.

Hur ska du tänka om du vill investera i mode och design?

Feminvest

Finns det sätt att tjäna pengar på sina modeköp? Hur ska du tänka när du investerar i mode och design. Nu kan du ta del av intervjun med Beata Af Donner, Modespecialist på Stockhoms Auktionsverk.

Hennes bolag omsätter idag 100 miljoner

Feminvest

Pia Ganeva startade Nikita AB i lågkonjuktur, idag omsätter bolaget över 100 miljoner. Vi pratar om ledarskap, att bygga bolag. Hur hon tänkte när hon grundade Nikita AB, samt lite trender hon ser att framtidens bolag efterfrågar.

Louise Grabo om fintech, svensk innovation och den egna karriären.

Feminvest

Nu har vi släppt det första avsnittet i Feminvests nya programserie, möt Louise Grabo, generalsekreterare för SweFinTech och vice Ordförande för CUF, Centerpartiets ungdomsförbund.

Frågorna som sätter din investeringsstrategi på plats.

Feminvest

Det finns lika många investeringsstrategier som det finns investerare. Det positiva med en strategi är att du blir tryggare i varför du placerar pengarna på det sättet du gör, det gör även att det blir lättare att hålla huvudet kallt när det går sämre för bolagen.

Nya avtal och produkter för Standard Ekologiskt

Feminvest

Med ökande försäljning och nya stora avtal på gång måste Standard Ekologiskt skruva upp produktionen. Bolaget breddar nu sin ägarkrets och tar in mer kapital för att kunna hålla jämna steg med efterfrågan.

"Ägande som maktfaktor har inte tidigare tagits upp i debatten om jämställdhet"

Feminvest

Emma Heikensten är snart snart disputerad nationalekonom från Handels i Stockholm. Sedan 2013 har hon forskat om könsskillnader, experimentell metod, fintech och sparande. Hon är högaktuell med rapporten "Vem äger Sverige", som hon tagit fram för den nya svenskbaserade tankesmedjan "Ownershift".

Besluten som håller investeringarna i limbo.

Feminvest

Det första kvartalet i år närmar sig sitt slut. Tre månader som inrymmer många politiska osäkerheter som kalkyleras för investeringar globalt. Feminvest träffar Henrik von Sydow som arbetar som omvärldsstrateg på Carnegie Investment Bank för hans tankar om hur dagens världspolitik kan landa i din plånbok.

Valega vill trygga transaktioner inom blocktech

- Med stöd av finska statens innovationsprogram..

Valega erbjuder sina kunder ett verktyg där de kan analysera transaktioner inom olika blockkedjor. Verktyget gör det möjligt för kunder (företag och privatpersoner) att söka en specifik transaktion eller blockkedje-address för att spåra olagliga eller suspekta överföringar. Detta möjliggör högre säkerhet inom Blockkedje-transaktioner vilket ökar tilliten till teknologin.

Vi har identifierat ett gap i investeringsmarknaden.

Feminvest

“Alla säger att det är synd om entreprenörerna som inte får kapital, men det är även riktigt synd om investerarna som missar alla dessa möjligheter på grund av sina modeller som är anpassade efter en viss typ av bolag.”

"Så snart den politiska osäkerheten är undanröjd hoppas vi att investeringar kommer att ta fart igen."

Artiklar

Feminvest har pratat med Peter Sandberg, vd på Svenska Handelskammaren i London om den senaste veckans händelser. Han ser hur osäkerheten runt Brexit påverkat både investeringar och pundet negativt.

FundedByMe noteras den 8:e mars – det här är bara början

Arno Smit och Daniel Daboczy har tagit crowdfundin.

FundedByMe har hjälpt hundratals bolag att ta in över en halv miljard kronor via plattformen. Över tusen 1000 aktieägare har varit med på resan och nu står det klart att bolaget godkänts för notering på NGM Nordic MTF med första handelsdag den 8 mars.

När den stora världen drabbar den lilla världen

Artiklar

Om det ändå fanns en magisk formel för framgångsrika investeringar. Många jag möter säger att de önskar att de kunde lära sig mer om investeringar men inte vet inte var de ska börja. Min egen första investering kom att bli en viktig lärdom. Dels att veta varför jag investerade (för månaden därpå, för pensionen eller av någon annan orsak) och att utgå från det jag faktiskt själv trodde på, en spännande värld öppnade sig.

IVALO erbjuder en marknadsplats för etiskt och framväxande mode

Artiklar

Vi tänkte lyfta ett bolag som just nu är i sluttampen av sin crowdfunding på FundedByMe. Det är ett finskt bolag som som redan tagit in €300,000 av 82 investerare via FundedByMe:s finska verksamhet och som vi tror att Feminvest nätverket kan vara intresserade av.

We Don't Have Time har fått globalt momentum

Artiklar

På mindre än ett år har det sociala nätverket We Don't Have Time som fokuserar på klimatkrisen seglat upp som en av de snabbast växande klimatorganisationerna på sociala medier. Med en social medieräckvidd på över 18 miljoner i månaden lägger We Don't Have Time in en ännu högre växel och bjuder in fler att vara med på den resa som ska sätta stopp för klimatkrisen.

IAMRUNBOX når nya höjder tillsammans med Singapore Airlines – och ger dig 20% rabatt

Artiklar

Efter att ha slutfört en framgångsrik Kickstarter-kampanj har det svenska sportiga livsstilmärket IAMRUNBOX lanserat en ny kollektion av ryggsäckar för den aktiva människan. De nya produkterna säljs också hos Singapore Airlines i Asien.

Voi utmanaren blinkee.city tar in kapital via crowdfunding

Artiklar

E-scootertjänsten blinkee.city inleder nordisk expansion. Redan i oktober har blinkee.city placerat ut sina första e-scootrar i centrala Stockholm och användare har genom blinkee's app kunnat boka sin el-scooter för att färdas på ett klimatsmart sätt.

Innovationen som ska ge nyblivna föräldrar sin sömn tillbaka

Artiklar

Det första året som förälder är en berg- och dalbana av lycka och sömnbrist. En ingenjör och mamma från Finland vill nu ändra på detta och ge nyblivna föräldrar sömn, lugn och ro.

FundedByMe tar över nätverket Feminvest och Michaela Berglund blir projektledare

Artiklar

Feminvest:s syfte är att främja kvinnors ägande och inflytande på aktiemarknaden. I förlängningen leder fler aktiva kvinnliga aktieägare till ökat inflytande för kvinnor i bolag och i samhället, och till en mer jämställd aktiemarknad. Nu blir nätverket en del av FundedByMe.

Deras patenterade produkt kan rädda miljontals patienter!

Artiklar

Kaydence, ett snabbväxande läkemedelsföretag, har med sin patenterade teknologi och metod potential att hjälpa miljontals patienter som lider av hjärt- och kärlsjukdomar.

Perspectives on investing in Asia as a female investor - Angelld Quah Head of FundedByMe Asia.

Artiklar

Framtidens clean-tech bolag omvandlar använda batterier till gödsel

Artiklar

Välkommen till höstens första FemInvest-event

FemInvest välkomnar sina medlemmar till en ny inve.

Missa inte årets inspirationshelg för investeringar den 17-18 November i Stockholm!

Artiklar

Vill du vara drivande i att göra modeindustrin mer hållbar?

Nu har du möjligheten, att ta del av The WOW Close.

Erbjudande i det banbrytande IPO-aktuella annonsbolaget Adverty

Artiklar

Han säkrar storaffärer inom företagshälsovård

Ser ökad tillväxt - genomför nyemission.

Aino Health är på snabb frammarsch. En rad större kunder, bland dem Finnair och flera offentliga institutioner, har anslutit sig till bolagets tjänster. Aino Health genomför nu en nyemission för att kunna möta den ökade tillväxten.

SPP/Storebrands nya hållbarhetsanalys träffar FN:s hållbarhetsmål

Högre krav, förfinad analysmetod.

Med fokus på FN:s 17 hållbarhetsmål har SPP/Storebrand vidareutvecklat sin hållbarhetsanalys. För att skapa ytterligare värde för spararna och för att effektivt bidra till att FNs mål uppnås.

Diamyd Medical gör framsteg med läkemedelskandidaterna Diamyd® och Remygen®

Feminvest

Diabetes ökar, såväl bland barn som vuxna. Börsnoterade Diamyd Medical utvecklar läkemedel inriktade på de bakomliggande sjukdomsorsakerna vid diabetes.

Serieentreprenören: ”Ensam är inte stark, bygg team”

Feminvest

Serieentreprenören Susanne Birgersdotter har gått från framgång till framgång. Hennes app låg överst på app store och hon är kvinnan bakom techbolagen iGotcha Studios och Sthlm App Lab. I en intervju med Feminvest berättar hon om sina erfarenheter, vad man ska tänka på som entreprenör och dessutom tipsar hon om vilka områden som har framtiden för sig.

Foodtech – nästa stora tillväxtbransch

Gynnas av nästa megatrend.

Med en tydlig tillväxtstrategi ska Ecoliving bli en vinnare på den snabbväxande foodtechmarknaden. Bolaget – som har tagit fram ett växtbaserat alternativ till kött – ser en tillväxt på 30 – 50 procent de kommande åren.

Nya utmaningar för Feminvests projektledare Anna Svahn

Feminvest

Efter nästan två år som projektledare för investerarnätverket Feminvest har Anna Svahn bestämt sig för att gå vidare till nya utmaningar, men hon kommer att fortsätta att samarbeta med nätverket.

Feminvest på facebook
Feminvest på twitter
Följ oss eller kontakta oss
Kontakt & information

FundedByMe
Kungsgatan 14
111 35 Stockholm

Har du frågor kring nätverket eller vill du bli en av våra samarbetspartners, tveka inte att höra av dig till Daniel Daboczy:
daniel@fundedbyme.com

Om Feminvest

Feminvest är ett nytt investerarnätverk för kvinnor, vars syfte är att främja kvinnors ägande och inflytande på aktiemarknaden. I förlängningen leder fler aktiva kvinnliga aktieägare till ökat inflytande för kvinnor i bolag och i samhället, och till en mer jämställd aktiemarknad. Andra vinster är en mer diversifierad ägarstruktur för bolag samt en starkare privatekonomi för kvinnor.