Feminvest populärt

Einrides självkörande transporter revolutionerar

Hot Cod tar in nytt kapital inför utlandssatsning

Invenstmenbolaget tar in nytt kapital

Smarta kvinnor investerar i aktier: jag var osmart och rädd länge

Framtidsfeministen Sandra Lindqvist utmanar dig att spara 200 kronor i aktier för jämställd framtid.

Publicerad 2016-03-02

Krönika från framtidsfeministen Sandra Lindqvist

Kvinnor placerar mindre del av sina sparpengar i aktier än män även fast kvinnor är minst lika bra som män på att välja ut aktier med bra avkastning. Detta leder till vi kvinnor går miste om miljoner och indirekt motarbetar ekonomisk jämställdhet. Hur kan vi ändra på detta och tillsammans bygga en jämställd framtid?

Den första kontakten jag hade med aktier var i en aktietävling på gymnasiet där vi tävlade över en termin. Jag kom sist. Mina klasskamrater kunde mycket om aktier och jag kunde ingenting.
Min slutsats var att jag inte var tillräckligt påläst och att aktier inte var för mig. Jag hade fått aktiefobi.

”Jag var livrädd. Livrädd för att verka dum och förlora pengar.”
Det skulle dröja 12 år innan jag vågade köpa min första aktie. Jag var 30 år fyllda. Jag var livrädd. Livrädd för att verka dum och förlora pengar. Modet som övervann rädslan föddes ur att jag hade blivit förbannad. Jag hade insett att kvinnor och män inte hade samma möjligheter till sitt drömjobb. Ju högre upp i företagen desto mindre andel kvinnor. Det är mer sannolikt att en VD är en Johan än en kvinna. Jag ville vara med och påverka: alla ska ha rätt till sin dröm! Jag ville sätta press på företagen och köpte aktier i sju av Sveriges mest jämställda bolag: bolag som jag förstod, vill äga länge och trodde på vad de gjorde.

”…det bästa sättet att lära sig mer är genom praktisk erfarenhet.”
Nu vet jag att min slutsats från gymnasiet var helt fel. Ingen kan spå in i framtiden och att det bästa sättet att lära sig mer är genom praktisk erfarenhet. Jag är inte längre rädd för aktier då de faktiskt bara en ägarandel i ett företag och att det varken är svårt eller farligt att köpa aktier: det gäller bara att börja. Faktum är att min aktieportfölj har gått 17 procentenheter bättre än index sedan starten 2015.

”Investera 200 kr i aktier för en jämställd framtid!”
Nu vänder jag mig till dig med en utmaning: Investera 200 kr i aktier för en jämställd framtid! Det sämsta för din ekonomi är att inte göra någonting alls! Kan jag så kan du! Investera i ett bolag du tror på, t.ex. Odd Molly om du gillar deras kläder, och tagga #200kr i sociala medier!
Tillsammans kvinnor mot miljonerna! #200kr
/Framtidsfeministen

Följ mig på Twitter , Facebook och Shareville 


Innehållet på Feminvest sajt skall tolkas som marknadsföring och är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som vi kan ha erhållit finansiering från.

Investeringsguiden: så kommer du igång med ditt sparande

Ledande kvinnor investerar i Smartster – marknadsplatsen för rabatterade varor

Feminvest

Med sin digitala marknadsplats för shopping har Smartster redan gått live i fem länder och bolaget befinner sig mitt i en internationell expansionsfas. En rad ledande kvinnliga investerare tror på bolaget och har investerat. Nu tar bolaget in kapital via FundedByMe. Bolaget söker efter fler affärsdrivna kvinnor.

Investera i din karriär – SKAGEN Fonder söker studenter till kundservice

Feminvest

Är du student och vill ha ett intressant extraarbete och samtidigt lära dig mer om fonder och få en god inblick i finansmarknaden? Då ska du skicka in en ansökan till SKAGEN Fonder.

Feminvest Direkt

Podcast

Feminvest Direkt är Feminvests senaste satsning efter Feminvest-podden. Avsnitten släpps både i ljud- och videoformat och fokuserar på utbildning, bolag och aktuella händelser i omvärlden som kan påverka dina investeringar.

Hållbarhet är mer än bara en fin stämpel

Feminvest

Av: Ulrika Hasselgren

Feminvest i EFN Börslunch 28 mars

Presentationer 6-8 mars

Feminvest

Den 6 till 8 mars besökte Feminvest Malmö, Göteborg och Stockholm för en hållbarhetsturné. Nu kan du äntligen se presentationerna via webben.

Feminvest i DI:s Closing Bell

Feminvest

Med anledning av Hennes & Mauritz första kvartalsrapport för 2018 var Feminvests projektledare Anna Svahn med i Dagens Industris senaste programsatsning Closing Bell för att kommentera siffrorna.

Event med hållbarhetstema

Feminvest

Den 6 mars drog Feminvests hållbarhetsturné tillsammans med Nordnet igång i Malmö för att sedan åka vidare mot Göteborg den 7 mars och avsluta på internationella kvinnodagen den 8 mars i Stockholm. Totalt har över 500 kvinnor kommit och lyssnat på Nordnet, SPP Fonder, Arabesque och andra deltagande bolag.

Haka på nästa snabbmatstrend

Hot Cod tar in nytt kapital inför utlandssatsning.

När Carl Schnell gick i mellanstadiet i slutet av 1970-talet kilade han och två kamrater för det mesta hem under lunchrasterna för att göra egen lunch. Det skulle vara snabblagat och gott. En favorit var fiskpinnar i korvbröd. Problemet var bara att fiskpinnarna inte riktigt passade i brödet. Drygt 30 år senare löste Carl Schnell saken och i dag leder han ett bolag som säljer panerad fisk speciellt avsedd för korvbröd. Förra året passerades gränsen en miljon sålda Hot Cods.

Ny skribent för Feminvest - Julia Colven

Feminvest

Mitt namn är Julia och jag är 26 år gammal. Jag är ursprungligen från Stockholm men de senaste åren har jag spenderat i Lund där jag har tagit en master i Corporate Financial Management. Idag är jag återigen bosatt i Stockholm och arbetar som strategikonsult.

En investering för sjuka hundar

Noterat

Det svenska veterinärmedicinbolaget Panion Animal Health ligger långt fram när det gäller att ta fram ett effektivt läkemedel mot epilepsi hos hundar. Bolagets positiva studieresultat har redan lockat större investerare då marknadspotentialen ses som betydande. Viktigt att påpeka, menar Panions vd, är att det handlar om en långsiktig investering i utvecklingen av ett läkemedel som har ett reellt värde för de drabbade.

De ritar om kartan för strålbehandling av cancer

Tar in kapital inför klinisk fas.

Ett läkemedel som har potentialen att behandla havandeskapsförgiftning och rita om kartan för strålbehandling av cancer. Det är A1M Pharmas mål och bolaget har kommit en bra bit på väg. Nu är bolaget redo för kliniska studier och tar in kapital för en offensiv satsning baserat på världsledande svensk forskning.

Feminvest söker projektledare

Feminvest

Vill du vara med och bygga ett av Sveriges största investerarnätverk? Brinner du för börsen och investeringar men även att koordinera och leda projekt? Feminvest har på knappt ett år dubblat sitt medlemsantal och nu behöver vi förstärkning för att kunna bygga verksamheten vidare.

Åsa Wallenberg: "Hållbarhet är bra för avkastningen"

Feminvest

Att SPP Fonders vd Åsa Wallenberg – som är med på Feminvests Hållbarhetsturné – brinner för hållbarhet både i det stora och det lilla råder det ingen tvekan om. – Det viktigaste du som privatperson kan göra är att spara hållbart, anser Åsa Wallenberg.

Feminvests projektledare på lista över inflytelserika kvinnor inom finansbranschen

Feminvest

Financer.com har utsett 19 framgångsrika kvinnor inom finans som har stort inflytande på finansbranschen. Bland toppnamn som Johanna Kull, Therese Lundstedt, Helena Stjernholm, Birgitta Bonnesen och Andra Farhad finner vi även Feminvests projektledare Anna Svahn.

Kvinnor har lägre ekonomiskt självförtroende

Feminvest

Under den senaste veckan har Feminvests projektledare Anna Svahn pratat med både Dagens Industri och Svenska Dagbladet med anledning av kvinnors sparnde och investeringar efter att det framkommit att kvinnor i lägre grad än män anser sig ha tillräckligt mycket kunskap för att köpa aktier.

Feminvest och Arabesque på plats på Nordnet Live

Feminvest

Torsdagen den 15 februari var det dags för sjätte året av Nordnet Live. På scen modererade Nordnets Sverigechef Eva Trouin och Sparekonomen Joakim Bornold. Gäster som Camilla Läckberg och Leif GW Persson var på plats för att diskutera investeringar. Från Feminvest var Anna Svahn på plats tillsammans med Arabesques Maria Mähl. Många var nyfikna på såväl Feminvest som nätverk som fonden Arabesque Systematic.

STOCKHOLM: Hållbarhetsturné med Feminvest och Nordnet 2018

Feminvest

Två år i rad har Feminvest haft nöjet att arrangera stora investerarträffar med över 200 deltagare på plats med anledning av internationella kvinnodagen den 8 mars. I år har vi bestämt oss för att sprida succén över tre dagar och tre städer. Vi börjar den 6 mars i Malmö, åker till Göteborg den 7 mars och avslutar med en final i Stockholm den 8 mars.

GÖTEBORG: Hållbarhetsturné med Feminvest och Nordnet 2018

Feminvest

Två år i rad har Feminvest haft nöjet att arrangera stora investerarträffar med över 200 deltagare på plats med anledning av internationella kvinnodagen den 8 mars. I år har vi bestämt oss för att sprida succén över tre dagar och tre städer. Vi börjar den 6 mars i Malmö, åker till Göteborg den 7 mars och avslutar med en final i Stockholm den 8 mars.

MALMÖ: Hållbarhetsturné med Feminvest och Nordnet 2018

Feminvest

Två år i rad har Feminvest haft nöjet att arrangera stora investerarträffar med över 200 deltagare på plats med anledning av internationella kvinnodagen den 8 mars. I år har vi bestämt oss för att sprida succén över tre dagar och tre städer. Vi börjar den 6 mars i Malmö, åker till Göteborg den 7 mars och avslutar med en final i Stockholm den 8 mars.

Emissionsaktuella Tip & Tot tecknar avtal med matjättar

Standard Ekologiskt expanderar kraftigt.

Barnmatstillverkaren från Halmstad har nyligen slutit avtal Mathem.se, Coop Syd samt Ekologiska säljbolaget. En nyttig och sockerfri dryck för barn kommer även lanseras inom kort. Bolaget genomför nu en nyemission för att finansiera deras kraftiga expansion.

Svenskt teknikföretag får genombrottsaffär

Globalt miljöfokus ger stora möjligheter.

Med en första inhemsk order samt långtgående diskussioner med flera utländska aktörer står det svenska teknikföretaget Flexiwaggon inför det kommersiella genombrottet. Bolaget räknar med att vara självgående inom ett och ett halvt år, och innan dess ska en kommande nyemission finansiera verksamheten.

Presentationer från analysevent 23 januari

Feminvest

Den 23 januari arrangerade Feminvest tillsammans med Analyst Group årets första analysevent. Från bolagssidan var Hemcheck och TC Connect på plats. Vi har filmat samtliga presentationer inklusive Patrik Olofssons, VD Analyst Group, analysutbildning.

Feminvest och Nordnet åker ut på hållbarhets- och jämställdhetsturné!

Feminvest

Två år i rad har Feminvest haft nöjet att arrangera stora investerarträffar med över 200 deltagare på plats med anledning av internationella kvinnodagen den 8 mars. I år har vi bestämt oss för att sprida succén över tre dagar och tre städer. Vi börjar den 6 mars i Malmö, åker till Göteborg den 7 mars och avslutar med en final i Stockholm den 8 mars.

Varför är vi inte ’där’ än?

Feminvest

Med anledning av Arabesques lansering av fonden ”Arabesque Systematic” är Barbara Krumsiek, styrelsemedlem, i Sverige för att diskutera hållbarhet, jämställdhet och hur detta snarare än att göra avkall på resultat faktiskt kan ge högre riskjusterad avkastning. Anna Svahn var under måndagen på plats både på Nordnet tillsammans med Barbara och senare under eftermiddagen hos Nyhetsbyrån Direkt för ytterligare intervjuer.

Feminvest-podden

Feminvest

Feminvest Direkt är Feminvests senaste satsning efter Feminvest-podden. Avsnitten släpps både i ljud- och videoformat och fokuserar på utbildning, bolag och aktuella händelser i omvärlden som kan påverka dina investeringar.

Anna Svahn medverkar i EFN Börslunch

Feminvest

Måndagen den 23 januari medverkade Feminvests projektledare Anna Svahn tillsammans med Michael Livijn och Maria Mähl för att diskutera eufori på Wall Street, hållbara investeringar och H&M i EFN Börslunch.

Årets första event med Feminvest och Analyst Group

Feminvest

2018 börjar med stormsteg och Feminvest bjöd tillsammans med Analyst Group in till årets första event. Efter tidigare succéer med en inledande utbildning i aktieanalys med följande workshop med presenterande bolag som case är vi nu tillbaka med en fördjupningskurs.

Årets första event med Feminvest och Analyst Group

Feminvest

En knapp månad efter julafton är det dags för Feminvest att tillsammans med Analyst Group bjuda in till årets första event. Efter höstens omåttligt populära utbildningstillfällen med Analyst Group i Stockholm och Malmö har vi valt att göra en fördjupningsskola för de som vill lära sig mer. Efter utbildningen träffar vi även Annelie Brolinson från Hemcheck och Ole Toftedal från TC Connect innan vi i en workshop använder oss av kunskaperna från utbildningen och fördjupar oss i bolagen som presenterat.

Årets sista event med Feminvest och Nordnet

Feminvest

Måndagen den 11 december veckan innan julafton samlades medlemmar från Feminvest hos Nordnet för att lyssna på Alexander Gustafsson om hur man som investerare kan tänka när man investerar i utvecklingsbolag. Scenen intogs sedan av Diamyd Medical, Saniona och Idogen som alla är bolag verksamma inom läkemedelsbranschen.

Ny lagstiftning om hållbarhet gynnar sparare

Fond och finans

Nyligen beslutade Riksdagen att svenska fondbolag ska redogöra för hur varje fond tar hänsyn till hållbarhet i förvaltningen. De nya reglerna börjar gälla från årsskiftet. Syftet är att det ska bli enklare för vanliga sparare att välja fond efter hållbarhet. För fondbranschen är det positivt, anser Maria Mähl på kapitalförvaltaren Arabesque.

Vår vision är att bota diabetes helt och hållet

Feminvest

Diamyd Medical arbetar med visionen att bota diabetes helt och hållet. I en intervju med Feminvest berättar bolagets vd Ulf Hannelius om den allvarliga sjukdomen, bolagets forskning och – inte minst – de framsteg Diamyd Medical nått i kampen mot diabetes. Nu stundar en stor studie som skulle kunna leda till marknadsgodkännande.

Event med Feminvest

Event

Här kan du läsa om tidigare och kommande event tillsammans med Feminvest

Event med fokus på läkemedelsbranschen

Feminvest

Nu är det dags för vårt sista event för säsongen! En bransch som kan vara svår att förstå sig på är läkemedelsbranschen. Hur ska man egentligen tänka när man investerar i bolag som utvecklar läkemedel och vad betyder de olika faserna? För att få svar på bland annat dessa frågor och dessutom få träffa tre bolag som alla arbetar med någon form av läkemedelsutveckling bjuder Feminvest tillsammans med Nordnet in till ett event med fokus på läkemedelsbranschen.

Fullsatt vid sista eventet i Malmö för säsongen

Feminvest

I tisdags samlades medlemmar från Feminvest vid Malmö Börshus för att ta del av Feminvests sista event i skåne för säsongen. Vi fick först lyssna till Anna Svahn som driver Feminvest om vad som kan vara bra att känna till när man investerar i fonder innan Eva Tuvesson från IKC Fonder berättade om sin verksamhet. Jens Edholm från Analyst Group pratade grundläggande om aktieanalys innan Fredrik Westman från Medicpen klev på scenen för att berätta om dem.

Peckas Naturodlingar expanderar internationellt

Emissioner

Härnösandsbaserade Peckas Naturodlingar har byggt en anläggning för storskalig produktion av fisk och tomater året runt. Den första skörden når marknaden i januari. Nu tar bolaget nästa steg och expanderar utomlands som en följd av ett stort internationellt intresse.

Event med Nordnet och Analyst Group i Malmö

Feminvest

Efter förra succén med Analyst Groups analysskola kommer vi tillbaka till Malmö igen. Denna gång även i samarbete med Nordnet. Först går Anna Svahn igenom vad man bör tänka på när man köper fonder, sen får vi träffa Eva Tufvesson från IKC Fonder innan Jens Edholm från Analyst Group steg för steg visar hur man gör för att analysera ett bolag. Sist får vi träffa Medicpen som tillverkar produkter för att underlätta för patienter att medicinera. Vi avslutar kvällen med en workshop där Analyst Group guidar deltagarna igenom en bolagsanalys med Medicpen som case.

Analysevent i Stockholm med Klaria och Chromogenics

Feminvest

På onsdagkvällen den 8 november samlades ett sextiotal medlemmar från Feminvest från Feminvest för att lyssna till hur man kan göra bolagsanalyser samt träffa bolagen Chromogenics och Klaria Pharma. Kvällen avslutades med en workshop där deltagarna fick fördjupa sig i bolagen med hjälp av de analysverktyg som Analyst Group försett dem med.

Einride i avtal med Lidl om självkörande transporter

Viktigt avtal för Einride.

Utvecklingen mot självkörande fordon går i rasande fart. Redan under 2018 kommer svenska Einride tillsammans med livsmedelskedjan Lidl att inleda försök med självkörande och dessutom helt fossilfria transporter.

ESG-rapportering – För hållbara och ansvarsfulla investeringar

Feminvest

Hållbara och ansvarsfulla investeringar är ett samlingsnamn för de olika arbetssätt som investerare använder för att ta miljö- och samhällsansvar i sina investeringar. En vanlig förkortning för dessa typer av investeringar är ESG som står för Environmental, Social and Governance – och betyder att investeraren tar hänsyn till hållbarhetsfrågor. ESG-integrering innebär att de risker och möjligheter som är kopplade till hållbarhetsfrågor räknas in i olika finansiella investeringsanalyser, vilket underlättas genom så kallad ESG-rapportering.

Så kan du investera i onoterade framtidsbolag

Invenstmenbolaget tar in nytt kapital.

– Många mindre onoterade bolag behöver nytt kapital för att expandera. Men de har svårt att attrahera större investerare, vilket gör att många företag med goda framtidsutsikter är undervärderade. Det är där vi kommer in i bilden.

Lär dig analysera bolag

Feminvest

Den 8 november arrangerar Feminvest tillsammans med Analyst Group ett event i Stockholm för att lära Er hur man kan analysera bolag. Missa inte chansen att få hjälp av Jens Edholm från Analyst Group som i en steg-för-steg-metod tar dig genom analysdjungeln. Efter utbildningen får vi träffa två bolag och sedan göra en workshop med fokus på analys.

Fullsatt hos Nordnet när Feminvest arrangerar hållbarhetsträff

Feminvest

Måndagkvällen den 16 oktober samlades ett stort sällskap av medlemmar från Feminvest för att diskutera hållbarhet tillsammans med Nordnet. Deltagarna fick bland annat höra metereolog, Martin Hedberg, berätta om klimathotet men även hur man som investerare faktiskt kan påverka sin klimatpåverkan mer än man tror.

Barnmatsmarknaden värd 1,5 miljard ”Vi fyller ekologiskt tomrum”

Marknaden för ekologisk färsk barnmat i sin linda.

Anläggningen producerar mat och är godkänd av Livsmedelsverket. Dessutom säljs produkterna redan i butiker hos Ica, Coop och Hemköp. Tip & Tot – som producerar ekologiskt och kravmärkt barnmat – växlar nu upp verksamheten och tar in nytt kapital.

Washington Post höjer upp f.d. Volvochefens startup

Einrides självkörande transporter revolutionerar.

Inga säten, inga fönster och ingen förare bakom ratten. Einrides eldrivna lastbil T-pod har minst sagt fått stor internationell uppmärksamhet. Fordonet är i full färd med att rita om transportbranschen – från grunden.

Tre tips för en väldiversifierad portfölj

Feminvest

I veckan delade Feminvests projektledare Anna Svahn med sig av sina bästa kompletteringstips för att minska aktierisken i portföljen. Titta på klippet på EFNs hemsida här och läs vidare för att få en sammanfattning av de alternativ som tas upp.

Kvinnliga hedgefondförvaltare utklassar sina manliga kollegor

Feminvest

Hedgefonder som styrs av kvinnor har dubbelt så hög avkastning än de som styrs av män, rapporterar Financial Times. Det starka resultatet kommer trots att kvinnor är underrepresenterade inom sektorn.

Så investerar du i ”osvängiga” naturnära bostäder

Nya korta reverser på två och tre år.

Fastighetsbolaget AB-Hem nischar in sig på naturnära, ofta k-märka, hyresbostäder utanför storstäderna. Dessutom får husen gärna ha tinnar, torn och kakelugnar. Den strategin är minst sagt framgångsrik. Feminvests medlemmar har nu möjlighet att investera räntebärande reverser som inte påverkas av aktiemarknadens nycker. Nytt är att det nu även finns korta reverser på två och tre år.

Event med Feminvest i Stockholm

Feminvest

Den 16 oktober är det äntligen dags för ett event med Feminvest igen! Den här gången kommer vi även att diskutera vikten av att vara hållbar i sina investeringar. Ingmar Rentzhog, VD för Laika Consulting och initiativtagare till projektet We Don’t Have Time kommer att diskutera klimathot och hur vi som investerare kan ta ställning och göra skillnad på riktigt. Vi får även träffa tre bolag som på något sätt gör skillnad för människor eller miljö.

Feminvest på facebook
Feminvest på twitter
Följ oss eller kontakta oss
Kontakt & information

Laika Consulting
Birger Jarlsgatan 41 A
111 45 Stockholm

Har du frågor kring nätverket eller vill du bli en av våra samarbetspartners, tveka inte att höra av dig till Anna Svahn:
anna.svahn@laika.se

Om Feminvest

Feminvest är ett nytt investerarnätverk för kvinnor, vars syfte är att främja kvinnors ägande och inflytande på aktiemarknaden. I förlängningen leder fler aktiva kvinnliga aktieägare till ökat inflytande för kvinnor i bolag och i samhället, och till en mer jämställd aktiemarknad. Andra vinster är en mer diversifierad ägarstruktur för bolag samt en starkare privatekonomi för kvinnor.

Feminvests nyhetsbrev produceras av Laika Consulting AB, ett kommunikations- och marknadsföringsföretag inom finansbranschen som riktar sig mot individer, organisationer och företag. Laika tillhandahåller ingen egen investeringsrådgivning till kunder och mottager och förmedlar inga investeringsorder. Laika fungerar istället som en länk och förmedlare av kundkontakter mellan individer, organisationer och företag som vill investera i värdepapper och de bolag som tillhandahåller värdepapper. Artiklar i Feminvest skall tolkas som marknadsföring. Alla investeringar innebär risk och satsat kapital kan helt gå förlorat i värde. För närmare information om Laika och vår verksamhet vänligen besök vår hemsida .