Feminvest populärt

För ökat inflytande på aktiemarknaden.

Feminvest är ett investerarnätverk för kvinnor

Anordnas av Feminvest och Aktiespararna.

Kvinnor och pengar

Publicerad 2015-10-15

Den kanadensiska feministiska forskaren Barbara Stewart har djupintervjuat hundratals kvinnor om deras privatekonomi. Rapporten – The Future of Women and Finance – har rönt stor uppmärksamhet.

Fram till finanskrisen 2008 arbetade Barbara Stewart som portföljförvaltare. År 2008, i samband med finanskrisen, började hon även forska i ett ämne som hon sedan flera år hade funderat över. 


– Varför var alla artiklar som jag läste om kvinnor och pengar så negativa? Det budskapet gick tvärt emot mina egna erfarenheter som portföljförvaltare. Min magkänsla sa mig att området kvinnor och pengar inte återgavs korrekt i media, enligt Barbara Stewart. 


Drygt 300 intervjuer senare kunde Barbara Stewart dra flera intressanta slutsatser: 


• Kvinnor föredrar att lära sig om ekonomi genom autentiska historier från förebilder eller familjemedlemmar, istället för att använda traditionella kanaler som läroböcker, kurser eller ekonominyheter på tv.

• Det mest genomgående temat när det gäller framgångsrika kvinnor var att de tidigt i livet lärde sig vikten av att bli ekonomiskt självständiga.

• Kvinnor är riskmedvetna, inte riskaverta. De lägger stor vikt vid detaljer och reflekterar innan de fattar finansiella beslut. 

• Kvinnor föredrar att investera i saker som de anser är angelägna och som berör dem. 

• Smarta kvinnor investerar. De vet att det absolut sämsta är att inte göra något åt sina investeringar. Antingen sköter de placeringarna på egen hand eller anlitar en rådgivare. 


Feminismen tar steget in i affärslivet

Barbara Stewart är feminist och feminism definierade hon så här vid ett seminarium i Nordnets regi: 


– Feminism innebär samma sak som alltid: kvinnor ska inte bli sämre behandlade än män. 


Hon berättade att fram tills nyligen har feminism setts som bland annat ett politiskt och legalt ord. Men det ändras i år. 


– I år kommer feminism att bli en viktig del i affärslivet, sa hon. 


Hon belyste sitt uttalande med ett citat från en av de personer, Dr. Anna Cavoukian, som hon intervjuade i sin forskning. 


”Feminism handlar inte om att säga nej till smink. Feminism handlar om att säga ja till akademisk, ekonomisk och social frihet för både män och kvinnor. Det handlar om frihet att uttrycka sina egna personliga åsikter”. 


Enligt Barbara Stewart kommer denna öppna kommunikation att leda till en rad fördelar, till exempel: en bättre fungerade marknad med fler kvinnor i ledande positioner och fler kvinnor som investerare. 


– Affärslivet behöver omfamna feminism. Anledningen är att feminism hjälper till att underlätta rekryteringen av talanger och till att bättre förstå kunder och ny teknologi. Feminism kan även resultera i högre aktievärderingar.  


– Progressiva företag, som leds av både smarta kvinnor och män, kommer att omdefiniera den finansiella världen till att inkludera sådan här kunskap. 


Det uttalandet belyste hon med ett citat från Pall Hardarson, chef för Nasdaq på Island. 


”Mitt arbete handlar om marknadsplatsens funktion och vi har fokuserat på att få fler kvinnor delaktiga. Anledningen till att vi blev mer aktiva inom detta område var inte för kvinnor i sig, utan för marknadens skull. Vi vet att fler kvinnor och ökad mångfald gynnar alla”.


Länkar: 

* Läs rapporten i sin helhet https://www.nordnet.se/download/18.109949eb14b6e1eb8cb3ab1/1425647034498/Future-of-Women.pdf


* Se Barbara Stewart på Nordnet-dagen

http://www.nordnetbloggen.se/kvinnor-och-pengar-ny-forskningsrapport-fran-barbara-stewart/07/03/2015/


Innehållet på Feminvest sajt skall tolkas som marknadsföring och är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som vi kan ha erhållit finansiering från.

Feminvest Direkt

Elin Helander släpper boken ”Hjärnkoll på pengarna – Få råd med dina drömmar”

Nyheter

Elin Helander är utbildad kognitionsvetare som tidigare jobbat med hjärnforskning på Karolinska Institutet. Hon är forskningsledare på sparappen Dreams och grundare till Moneymind – ett forskningsinitiativ för ökad medvetenhet kring hur beteende och ekonomi hänger ihop. Elin släpper nu boken ”Hjärnkoll på pengarna – Få råd med dina drömmar” där hon ger tips på hur man förändrar sitt ekonomiska beteende för att i slutändan få större frihet och möjlighet att uppfylla sina drömmar.

Feminvest träffar en av de mäktigaste kvinnorna inom näringslivet

Nyheter

För två år sen blev Kristina Willgård vd för börsbolaget AddLife. I år utsåg Veckans Affärer henne till en av de mäktigaste kvinnorna inom näringslivet. Vi träffade Kristina för att höra hennes syn på branschen, de uppoffringar hon gjort och vad som varit nyckeln till hennes framgång.

”Om man är passionerat intresserad så blir resultatet oftast väldigt bra”

Nyheter

Hon är en av näringslivets mäktigaste kvinnor och vd för Cinnober. Feminvest träffar Veronica Augustsson och pratar om jämställdhet i fintech-branschen, karriärstips samt fördelen med mångfald på arbetsplatsen.

Feminvest kommer till Göteborg!

Event

Den 6 september bjuder vi in dig för en fondkväll med Feminvest. Alexander Gustafsson från Nordnet kommer att guida dig som vill veta mer om fondsparande. Eva Tufvesson från fondbolaget IKC Fonder kommer att prata om fondsparande, deras fond som är exponerad mot Filippinierna

”Jag har alltid gillat siffror och entreprenörskap”

Månadens inspiratör: Guru som lär oss dra fördel av digitaliseringen

Nyheter

Denna månads inspiratör är digitaliseringsgurun Anna Felländer. Anna har fått många utnämnelser, bland annat av Veckans Affärer som både 2016 och 2015 utsågs henne till femte respektive fjärde mäktigaste opinionsbildaren i skaran av Sveriges mäktigaste kvinnor.

Det våras för tillväxtmarknaderna

Nyheter

Tillväxtmarknaderna har upplevt en relativt tuff period under den senaste tiden. Men efter en turbulent inledning på året med fallande råvarupriser verkar länderna gå en ljusare framtid till mötes. Mona Stenmark, förvaltare på Carnegie Fonder, berättar mer om potentialen på marknaderna och varför ekonomiska kriser generellt är nyttiga för tillväxtländer.

Vägen till ekonomiskt oberoende går via utbildning – lär dig mer om börshandlade produkter!

Placeringar

I juni arrangerar Feminvest och BNP Paribas en utbildning som ger dig grunderna för framgångsrik handel med börshandlade produkter. Det första steget är minifutures – som i ett lätthanterligt format erbjuder alla grundläggande möjligheter som finns med mer komplexa strukturerade produkter.

Feminvest och Nordnet gör teknisk analys roligt och enkelt att förstå sig på

Event

Den 10 maj anordnade Feminvest tillsammans med Nordnet ett event med utbildning i teknisk analys.

Månadens inspiratör: Carolina Neurath

Nyheter

Bakom titeln ”Sveriges bästa ekonomijournalist” ligger en hel del granskande journalistik som många i näringslivet helst skulle vilja glömma. Carolina Neurath ger Feminvest sitt bästa karriärstips: ”Våga ta risker och tacka ja till jobb och positioner även om du inte har precis det som krävs för uppdraget. För det lär du dig på vägen.”

Välkommen till sista utbildningseventet innan sommaren

Event

Sommaren är nära och Feminvest anordnar sitt sista event i Stockholm innan semestern. Tillsammans med BNP Paribas kommer vi att erbjuda ett utbildningsevent för dig som är medlem i Feminvest.

Undersökning: Många vill spara sina barns stamceller

Biotech

Hela 35 procent av svenska föräldrar vill spara sina barns stamceller. Men samtidigt som intresset för stamcellssparande är högt är kunskapsnivån fortsatt låg och informationsbehovet stort.

Feminvest-podden

Podcast

Feminvest Direkt är Feminvests senaste satsning efter Feminvest-podden. Avsnitten släpps både i ljud- och videoformat och fokuserar på utbildning, bolag och aktuella händelser i omvärlden som kan påverka dina investeringar.

Biostockakademin utbildar dig om Life science

Onlinekurs.

Är du intresserad av att investera i aktier i bolag inom biotech- och läkemedelsbranschen men tycker att branschen är svår att förstå? Ta chansen och gå Biostockakademin – en onlinekurs om biotechbranschen.

"Kvinnor är riskmedvetna, inte riskaverta"

Placeringar

Våra undersökningar visar att kvinnor tenderar att vara mindre riskbenägna i sina placeringar än män, men verkligheten förmedlar en annan bild. Det konstaterar Eva Trouin, Sverigechef på Nordnet.

Feminvest inleder samarbete med Nordnet

Nyheter

Feminvest och Nordnet delar den gemensamma viljan att fler kvinnor ska bli aktiva investerare. Nu inleder vi ett samarbete för att genom en storsatsning på kunskap, gemenskap och engagemang skapa bättre förutsättningar för kvinnor att nå avkastning.

Gå med i Feminvest-gruppen på Shareville!

Nyheter

Feminvest har skapat en portfölj på Nordnets sociala sparnätverk Shareville. Häng på och gå med i Feminivest-gruppen redan idag.

Webb-TV: Se Feminvests presentation på NGM Live

Nyheter

Den 15 mars arrangerades kapitalmarknadsdagen NGM Live. Här kan du se Feminvests presentation under dagen som lockade över 16 000 tittare. Annou Bergfelt, projektledare på Feminvest, tillsammans med Nordnets investeringscoach Alexander Gustafsson, berättar om investerarnätverket och Shareville.

Fossilfri energi kan vara framtidens investering

Nyheter

Svenska energiteknikbolaget Cortus Energy utvecklar en ny och uppmärksammad lösning för att ersätta fossil energi – något som är av högsta prioritet på den politiska agendan. Fjorton av de femton varmaste åren har uppmäts efter år 2000. Och det råder inte längre några tvivel om att världen står inför en enorm klimatutmaning.

Hållbara bolag ger bättre avkastning

Nyheter

Bolag som arbetar aktivt med ESG – frågor som rör hållbarhet, miljö och etik – presterar bättre i jämförelse med andra. Det visar en studie från Oxford Universitet*. Nu väljer kapitalförvaltaren Schroders att ansluta några av sina mest efterfrågade fonder till Hållbarhetsprofilen – ett initiativ som ska göra det lättare för sparare att bedöma hur olika fondaktörer arbetar med hållbarhetsbegreppet i sina investeringar.

”Vi gör något som är bra för mänskligheten”

Nyheter

Det började med ett statligt bidrag för att elektrifiera en färja i Stockholm. Men sedan slutade intresset från svenska politiker. Nu står Green City Ferries i begrepp att expandera till Norge, Tyskland och Holland.

#Tradelikeagirl tar över flödet på Twitter

Om Feminvest

På twitter kan man just nu följa Feminvests senaste kampanj #tradelikeagirl. Flödet fylls av bilder på kända profiler i finansbranschen som bär Feminvests t-shirt för att visa att de ställer sig bakom projektet.

Antalet kvinnor som tjänar över 1 miljon pund har fördubblats på fem år

Nyheter

Enligt en artikel publicerad av Financial Times har antalet kvinnor som tjänar över 1 miljon pund per år fördubblats under de fem år ledande fram till 2014-15. Kvinnor stod därmed för 9,2 procent av de som tjänade mer än 1 miljon pund enligt skatteuppgifterna, vilket betyder att 9 av 10 var män.

Ny vd för Unga Aktiesparare

Nyheter

Tove Zander är utsedd till den nya vd:n för Sveriges Unga Aktiesparares Riksförbund. Ett uppdrag som kommer öka jämställdheten i ungdomsorganisationen och börsvärlden.
– Det behövs fler unga i Finans-Sverige, säger Tove i en intervju med Enköpings-posten.

 

Månadens inspiratör: Ulrika Sedell

Krönika

Ulrika Sedell, beteendevetare i grunden, är mångsysslare med ett digert CV. Hon skriver krönikor och föreläser. Dessutom är hon författare och programledare för podcasten ”Krossa Glastaket”.

Här är de 10 bästa hållbarhetsfonderna

Fondexpertens bästa fondtips.

Hållbarhet är i full färd med att segla upp som ett av de viktigaste kriterierna när sparare väljer fonder. Söderberg & Partners hållbarhetschef Kajsa Brundin tipsar om 10 bra fonder.

Event om boendeekonomi lockade besökare

Event

På onsdagkvällen den 26 april samlades ett stort gäng Feminvestmedlemmar hos SBAB för att lyssna på presentationer om boendeekonomi, dagens ränteläge och för att träffa representanter från Veidekke, SSM Holding och Svenska Bostadsfonden.

Crowdfunding: Han bryter bankernas oligopol inom byggfinansiering

Institutioner placerar via Tessins plattform.

Crowdfunding av fastigheter växer rekordsnabbt. I Sverige är Tessin marknadsledare. Bolaget satsar nu på att utöka investerarbasen med institutionella investerare, expandera i Norden och bryta bankernas oligopol inom byggfinansinering.

Genombrott för Deflamo – gör offensiv nyemission

Nyemission

Specialkemiföretaget Deflamo fick sitt kommersiella genombrott i 2016. Nu genomför bolaget en offensiv nyemission på cirka 24 miljoner med målsättningen att nå lönsamhet 2018.

Optionsutbildning med Feminvest och Nasdaq

Nyheter

Den 15 mars bjöd Feminvest och Nasdaq in till investerarträff och bolagspresentationer. Deltagarna fick bland annat lära sig grunderna i optionshandel innan Thomas Almesjö, VD på ChromoGenics, intog podiet och berättade hur de ersätter exteriöra solskydd. Ulla Hald Buhl från Oncology Venture Sweden berättade sedan om deras screeningteknologi som används för att matcha patienter med cancerläkemedel.

Offensiv emission inför studier på människor

Biotech

Läkemedelsbolaget A1M Pharma har för avsikt att gå in i klinisk fas med sin läkemedelskandidat inom njurskydd med siktet att kunna presentera preliminära data redan under 2018. Därefter siktar bolaget på att kunna inleda förhandlingar med internationella läkemedelsbolag.

Fond: Stabil utdelare som platsar i portföljen

Nyheter

Att placera i fonder som investerar i utdelningsbolag kan vara en lönsam strategi. Men det gäller att välja fond med omsorg. Att ett av de starkaste alternativen har levererat troget under drygt tio års tid kan förklara institutionernas entusiasm.

Finanseventen fylls numera av kvinnor

Nyheter

Feminvest och Nordnet satsar på kvinnliga investerare. Vilka är dina aktieägare?

"Resultaten från de kliniska studierna är oerhört positiva"

Biotech

Feminvest har fått ta del av en intervju med Catharina Svanborg, grundare och styrelseordförande i Hamlet Pharma som utvecklar ett unikt koncept för att bekämpa cancer. Bolagets läkemedelskandidat HAMLET är nämligen baserad på molekyler som finns i vanlig modersmjölk. Det livgivande ursprunget till trots, har HAMLET visat sig vara potent nog att döda mer än 40 olika typer av tumörceller.

Nasalt influensavaccin kan utmana vabruari

Biotech

Influensavacciner för barn är eftertraktade inom läkemedelsbranschen. Nu riktas uppmärksamheten mot svenska Eurocine Vaccines. I dagarna genomför bolaget en emission med siktet inställt på att bli först i världen med att lansera ett nasalt influensavaccin för barn under två år.

Lär dig mer om fonder och portföljteori

Event

Det kan vara svårt att själv identifiera attraktiva placeringsmöjligheter på marknaden. Hur väljer du i vilka fonder du ska investera? Hur ser fondbolagen på riskspridning?

Triss i fondportföljteori

Event

Den andra juni, som visade sig bli den hittills varmaste dagen i år, bjöd Feminvest och Nordnet in till en kväll med fokus på fonder. Trots det vackra vädret var lokalen fylld av intresserade och frågvisa medlemmar.

Månadens inspiratör Pingis Hadenius

Om Feminvest

Pingis är en skarp entreprenör med många bollar i luften. Syns hon inte i tv-rutan och pratar om privatekonomi, är hon i Almedalen och debatterar för kvinnor i näringslivet.

Event med fokus på teknisk analys

Nyheter

Lär dig mer om teknisk analys och lyssna på tre spännande bolagspresentationer

Månadens inspiratör: Lisa Rytter

Nyheter

Lisa Rytter är europeisk marknadschef på techbolaget Wrapp. Endast 27 år gammal har Lisa hunnit med att vara allt från strateg i Kina till att arbeta inom flera stora kommunikationsbolag. Efter fyra år på Wrapp går hon nu vidare till ett nytt, än så länge hemligt uppdrag. Feminvest var nyfikna på hennes framgångsrecept och fick möjlighet att ställa några snabba frågor:

Dividend Sweden: ”Vi tvingas säga nej till investeringar”

Nyemission

Trots att investeringsbolaget Dividend Sweden gjorde ett mycket starkt resultat i fjol så är bolagets ledning säker på att det finns mer pengar att tjäna. Därför genomför bolaget nu en nyemission som ska lägga grunden för en fortsatt expansion.

Feminvest Direkt

Nyheter

Anna och Annou går igenom hur man enkelt kan göra en fundamental analys med H&M som case. Vi träffar dessutom H&Ms IR-chef Nils Vinge som berättar om H&Ms senaste rapport, ändrade tillväxtmål och framtidens utmaningar!

Fond: Så tar du rygg på en vinnare

Prisbelönt förvaltare tipsar om aktier.

Fondbolaget PriorNilsson har minst sagt medvind. Alla fonder har fått pris. I en intervju med Investerarbrevet berättar stjärnförvaltaren om vilka bolag han placerar i. Och var minorna finns. Dessutom har en ny fond lanserats.

Fondkväll med Feminvest

Nyheter

Den 30:e maj höll Feminvest ett event i Stockholm. Flera medlemmar hade samlats i Nordnets lokaler för att lära sig mer om fonder. Alexander Gustafsson från Nordnet och Jessica Walter från ODIN fonder stod som kvällens talare.

Så kan du enkelt investera i spanska fastigheter på börsen

Nyemission

Fastighetsmarknaden på den spanska Solkusten har åter börjat visa på tillväxt. Det ska fastighetsutvecklingsbolaget Quartiers Properties dra nytta av och utvidgar därför verksamheten. Bolaget genomför en nyemission som rönt stort intresse redan innan dess att teckningsperioden börjat.

Investeringsmöjlighet i stamceller – Nextcell Pharma till Aktietorget

Nyemission

Stamcellsbolaget Nextcell Pharma tar in kapital under perioden 24 maj till den 12 juni och noteras på Aktietorget. Bolagets produkt Protrans förväntas, efter säkerhetsstudier i vuxna med diabetes typ1 nästa år, bli efterfrågat för en mängd olika stamcellsapplikationer.

"Hundägare är beredda att betala för sina husdjur"

Stor marknad väntar bolag inom veterinärmedicin.

Det svenska bolaget Panion Animal Health är på väg att ta fram en helt ny behandlingsmetod för hundar med epilepsi. Lyckas bolaget väntar en stor global marknad. Panion ligger långt fram i utvecklingen och är nu framme vid kliniska studier.

A1M Pharma rapporterar positiva studieresultat

Biotech

Forskningsbolaget A1M Pharma rapporterar att resultat från prekliniska studier visar på klar positiv verkan från bolagets läkemedelskandidat ROSGard.

Citywire: Danske Invest bäst på tillväxtobligationer

Hemlagat vinnarkoncept levererar.

Danske Invest får europeiskt pris som bästa förvaltare av tillväxtmarknadsobligationer i hårdvaluta. Under 2016 bidrog placeringar i till exempel Argentina och Brasilien positivt.

Podcast
Feminvest på facebook
Feminvest på twitter
Följ oss eller kontakta oss
Kontakt & information

Laika Consulting
Birger Jarlsgatan 41 A
111 45 Stockholm

Har du frågor kring nätverket eller vill du bli en av våra samarbetspartners, tveka inte att höra av dig till Anna Svahn:
anna.svahn@laika.se

Om Feminvest

Feminvest är ett nytt investerarnätverk för kvinnor, vars syfte är att främja kvinnors ägande och inflytande på aktiemarknaden. I förlängningen leder fler aktiva kvinnliga aktieägare till ökat inflytande för kvinnor i bolag och i samhället, och till en mer jämställd aktiemarknad. Andra vinster är en mer diversifierad ägarstruktur för bolag samt en starkare privatekonomi för kvinnor.

Feminvests nyhetsbrev produceras av Laika Consulting AB, ett kommunikations- och marknadsföringsföretag inom finansbranschen som riktar sig mot individer, organisationer och företag. Laika tillhandahåller ingen egen investeringsrådgivning till kunder och mottager och förmedlar inga investeringsorder. Laika fungerar istället som en länk och förmedlare av kundkontakter mellan individer, organisationer och företag som vill investera i värdepapper och de bolag som tillhandahåller värdepapper. Artiklar i Feminvest skall tolkas som marknadsföring. Alla investeringar innebär risk och satsat kapital kan helt gå förlorat i värde. För närmare information om Laika och vår verksamhet vänligen besök vår hemsida .