Feminvest populärt

Einrides självkörande transporter revolutionerar

Krönika: Ida Herbertsson

Invenstmenbolaget tar in nytt kapital

Serieentreprenören: ”Ensam är inte stark, bygg team”

Publicerad 2018-08-28

Serieentreprenören Susanne Birgersdotter har gått från framgång till framgång. Hennes app låg överst på app store och hon är kvinnan bakom techbolagen iGotcha Studios och Sthlm App Lab. I en intervju med Feminvest berättar hon om sina erfarenheter, vad man ska tänka på som entreprenör och dessutom tipsar hon om vilka områden som har framtiden för sig.Utan någon som helst erfarenhet från techbranschen tog Susanne Birgersdotter ändå steget in i en mansdominerad bransch när hon grundande spelbolaget iGotcha Studios och app-studion Sthlm App Lab. Innan dess fick hon epitetet Sveriges hälsoexpert när hon knep förstaplatsen på Appstore med sin hälsoapp 5:2, som spann på 5:2-dieten.
 
Att vara entreprenör, och kvinna, i mansdominerade branscher är inte alltid lätt. När hon startade sitt första appbolag kunde hon inget om programmering.
 
– Det var som att de ville klappa mig på huvudet och det skulle aldrig skett om jag varit man eftersom de får ett mer positivt bemötande.
 
Blev du inte arg?
– Visst har jag blivit arg. Men jag agerade inte efter mina känslor och blev förbannad och lämnade rummet.
 
– Istället tänkte jag: ”vad är bäst för bolaget”. Och det är att stoppa känslorna åt sidan och fokusera på bolaget. Jag tror att just det gör en bra bolagsbyggare.
 
Spelar inte pingis på dagarna
En bild av entreprenörer är unga människor som spelar pingis på kontoret och signar viktiga avtal lite då och då. Inget kan vara mer fel.
 
– Nej, att starta och driva företag är ett hårt arbete med både mot- som medgångar. Det gäller att sitta still i båten och kämpa på.
 
– Men har du testat din affärsidé på flera och alla säger att den är dålig, ja då kan det vara läge att göra något annat.
 
Vilka är de vanligaste orosmolnen bland företagare?
– Att misslyckas. Många lägger ner hela sin själ på ett bolag, om det inte går bra är man körd. Men man måste våga misslyckas. Klarar man inte det så kanske man ska ta anställning istället.
 
Du säger att nyckeln till framgång är självdistans. Vad menar du med det?
– Kill your darlings är en utgångspunkt för mig. Om man har självdistans så kan man välja bort idéer. Om man inte har självdistans så biter man sig fast vid en idé.
 
En bärande idé för Susanne Birgersdotter är att man inte ska göra allt själv. Och att man ska ta in andra delägare.
 
– Ensam är inte stark och genom att ta in delägare så blir din baby även deras. Och det är bra för affärerna.
 
Delar med sig av sina kunskaper
Susanne Birgersdotter har ett fullsmockat schema, minst sagt.
 
– Just nu doppar jag mina tår i Sthlm App Lab, håller workshops om appar och föreläser både i Sverige och utomlands.
 
Att hon rönt stort intresse runt om i världen – och att många vill lyssna på hennes erfarenheter – råder det ingen tvekan om. I september ska hon hålla en föreläsning i nätverket TEDx. Dessutom skriver hon en bok.
 
– Den handlar om mina erfarenheter om att vara entreprenör. Med boken vill jag inspirera andra att ta steget, berättar hon.
 
Var ser du möjligheter?
– Inom fashion eftersom butiker stängds ned och det öppnar för möjligheter att kombinera mode och tech.
 
– Det finns så mycket nytt och spännande man kan göra här. Till exempel kan man ha en popup store med endast ett plagg och så kan man scanna plagget, se i sin mobil vilka storlekar och färger det finns i och sedan klicka på köp och få det hemlevererat.
 
En återkommande fråga hon får är hur det är att vara kvinna och entreprenör. Den frågan är hon tudelad till.
 
– Dels behöver kvinnor lyftas fram för att inspirera andra kvinnor.
 
– Men samtidigt får ju aldrig en man frågan hur det är att vara man och vd eller entreprenör. Kanske är det fel att sätta ”kvinna” framför vd eller entreprenör, kanske inte.
 
Är du för kvotering till börsbolagens styrelser?
– Tidigare var jag mot, men på senare tid har jag bytt uppfattning. Jag tror att vi måste kvotera för att det ska ske en förändring. Och när väl den förändringen har skett så kanske vi inte längre behöver sätta ordet kvinna framför vd eller entreprenör, säger Susanne Birgersdotter. 
 
 
Fakta: Susanne Birgerdotters  5 tips till entreprenörer
1. Bygg team – ensam är inte stark 
2. Du kan inte vara bra på allt, ta in folk 
3. Våga dela med dig av bolaget (bjud på aktier och få in kompetens) 
4. Kill your darlings. Testa din idé på andra. Om den inte är tillräckligt bra, gör något annat. 
5. Jaga inte bara pengarna. Se värdena i nya relationer och alla nya erfarenheter du får längs med vägen och den starka gemenskapen man bygger och får med andra entreprenörer. 
 


 

Som prenumerant av Feminvest får du Feminvests nyhetsbrev, inbjudningar till event och andra erbjudanden från våra samarbetspartners. Feminvests nyhetsbrev produceras av Laika Consulting AB. Läs om hur Laika Consulting behandlar personuppgifter här.

Innehållet på Feminvest sajt skall tolkas som marknadsföring och är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som vi kan ha erhållit finansiering från.

Vill du vara drivande i att göra modeindustrin mer hållbar?

Erbjudande i det banbrytande IPO-aktuella annonsbolaget Adverty

Artiklar

Han säkrar storaffärer inom företagshälsovård

Ser ökad tillväxt - genomför nyemission.

Aino Health är på snabb frammarsch. En rad större kunder, bland dem Finnair och flera offentliga institutioner, har anslutit sig till bolagets tjänster. Aino Health genomför nu en nyemission för att kunna möta den ökade tillväxten.

SPP/Storebrands nya hållbarhetsanalys träffar FN:s hållbarhetsmål

Högre krav, förfinad analysmetod.

Med fokus på FN:s 17 hållbarhetsmål har SPP/Storebrand vidareutvecklat sin hållbarhetsanalys. För att skapa ytterligare värde för spararna och för att effektivt bidra till att FNs mål uppnås.

Diamyd Medical gör framsteg med läkemedelskandidaterna Diamyd® och Remygen®

Feminvest

Diabetes ökar, såväl bland barn som vuxna. Börsnoterade Diamyd Medical utvecklar läkemedel inriktade på de bakomliggande sjukdomsorsakerna vid diabetes.

Foodtech – nästa stora tillväxtbransch

Nya utmaningar för Feminvests projektledare Anna Svahn

Feminvest

Efter nästan två år som projektledare för investerarnätverket Feminvest har Anna Svahn bestämt sig för att gå vidare till nya utmaningar, men hon kommer att fortsätta att samarbeta med nätverket.

Så ska de öka tryggheten i samhället

Tar in fler ägare via FundedByMe.

Med visionen att skapa ett säkrare och tryggare samhälle har Intrasenze tagit fram en molnbaserad larmförmedlingstjänst som kan förändra säkerhetsbranschen rejält. Kommersialiseringen går snabbt och på kort tid har köpcentret Birsta City och ett par kommuner börjat installera sina system. Intrasenze tar nu in upp till 3,7 miljoner kronor via crowdfunding-plattformen FundedByMe.

Frihet som drivkraft

Feminvest

Frihet. Känslan av frihet. Att kunna förändra min vardag, att veta att jag klarar mig själv, inte bara just nu utan även imorgon. Att veta att jag klarar ekonomin även om väljer att säga upp mig eller om jag blir uppsagd, om jag väljer att lämna ett förhållande eller om jag blir lämnad. Eller om jag bara vill leva som i en dröm ett tag, kanske dra till Sri Lanka ett år och bli riktigt bra på att surfa utan att behöva oroa mig. Den friheten. Det är vad som driver mig att spara och investera och det är också friheten som driver mig att vilja jobba och som ständigt får mig att vilja utvecklas.

Hoten växer på nätet

Feminvest

Bitdefender grundades 2001 i Rumänien med visionen att leverera IT-säkerhet. Idag, 17 år senare har de över 1300 anställda med kontor i USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Spanien, Danmark, Italien och Dubai. Med 72 patent i portföljen och 35 som väntar på godkännande kan de kalla sig för en av världens främsta leverantörer av IT-säkerhet. Feminvest har träffat Bogdan Botezatu som arbetar som analytiker av IT-hot och säkerhet.

Feminvest Direkt

Podcast

Feminvest Direkt är Feminvests senaste satsning efter Feminvest-podden. Avsnitten släpps både i ljud- och videoformat och fokuserar på utbildning, bolag och aktuella händelser i omvärlden som kan påverka dina investeringar.

Julia Colven: Det är orimligt!

Feminvest

Något som jag hade svårt att förstå när jag började investera var vad som faktiskt bestämmer en akties pris. För vart och ett av mina innehav så såg jag till att hålla mig uppdaterad på diverse forum, jag beställde nyhetsuppdateringar på mail och såg till att läsa alla rapporter för att inte missa någon kursdrivande händelse. Trots detta så hände det från tid till annan att jag öppnade min portfölj och ett innehav oväntat hade gått upp eller ner åtskilliga procent utan någon uppenbar anledning.

Råvaror i Di Closing Bell

Feminvest

Den 13 juni gästade Feminvests projektledare Anna Svahn Dagens Industris "Closing Bell" för att prata om hennes val att allokera om mer kapital från aktier till råvaror.

Feminvest möter Martina Klingvall

Feminvest

Från Halmstad till eget telekombolag. Martina Klingvall såg en lucka telekombranschen och bestämde sig för att utmana de stora operatörerna med en kundanpassad lösning för företagare och entreprenörer . När Feminvest möter Martina har hon nyss lanserat den digitala mobiloperatören Telness som tagit in 14 miljoner i riskkapital från privata investerare.

Undvik känslor vid investeringar

Krönika: Ida Herbertsson.

Vi människor styrs otroligt mycket av våra känslor när vi fattar beslut. Vi tror och hävdar många gånger att vi är väldigt rationella men känslorna är med oss varken vi vill eller inte. Ett tydligt exempel är att vi ofta säljer av de aktier som går bäst, för att ta hem vinsten, medan vi behåller de som går sämst för det är så jobbigt att faktiskt realisera förlusten. Därför behöver vi, eller i alla fall jag ett tydligt mål och tydliga regler.

Womenomics i Köpenhamn

Feminvest

Den 29 maj reste Köpenhamn ned till Köpenhamn för att medverka på eventet Womenomics som arrangeras en gång per år. Womenomics arrangeras en gång per år för att lyfta kvinnor och kvinnligt ledarskap. På plats fanns bland andra Geena Davis som fick ta emot pris för sitt arbete med Geena Davis Institute on Gender in Media där hon arbetar för att öka diversifieringen av roller i filmer.

Mjuka och hårda värden i aktieanalys

Feminvest

Trots att solen var framme och termometern visade över 25 grader var nästan 70 medlemmar från Feminvests nätverk på plats för att lyssna på Analyst Groups grundutbildning i aktieanalys följt av fyra bolag. Paradiset, Sveriges nya och hållbara dagligvaruhandel som nu tar in kapital via crowdfunding, var på plats tillsammans med Camanio Care, ATTITUDE STHLM och IsoTimber.

Feminvest möter Johannes "Paradiset" Cullberg

Feminvest

Från LIDL till egenföretagare. En entreprenör som såg ett problem och bestämde sig för att lösa det. Johannes Cullberg tröttnade på att det var svårt och dyrt att köpa bra mat och bestämde sig för att lösa problemet själv. Paradiset är det moderna matbutikskonceptet som gått tillbaka till att låta mat vara just det – mat.

Bli en del av Paradiset – Sveriges nya dagligvarukedja

Feminvest

Paradiset håller på och ritar om dagligvarubranschen. Den förra emissionen blev en succé med 5 000 nya delägare som under ett år fick 20 procent rabatt när de handlade. Nu tar Paradiset in pengar igen – och återigen får investerarna rabatt.

Krönika: Att råvaror inte ökar i värde är till din fördel

Feminvest

När jag pratar om vikten av att komplettera en portfölj med råvaror så bemöts jag ofta av orden ”råvaror ökar inte i värde, det kan däremot bolag göra och därmed också dela ut vinst till sina aktieägare. Vete, kakao eller guld går inte med vinst och därför går det inte att tjäna pengar på.”. Det här är sant, vi är överens. 

Feminvest möter Elin "Sparkjolen" Agorelius

Feminvest

Elin Agorelius är personen bakom profilen ”Sparkjolen” på Twitter och arrangerar både aktiepromenader, föreläser för Ung Privatekonomi och har en youtubekanal där hon pratar sparande och investeringar. I den här intervjun lär Feminvest känna Elin, både som investerare men även som skådespelare, som är hennes andra stora passion i livet.

Appen digitaliserar båtplatser – guld för hamnar och båtägare

Lönsam affär för hamnar.

Stressigt, svårt och tidsödande. Att vara ute på sjön och leta hamnplats är en utmaning, inte minst i semestertider. Mooringo har tagit fram en app som gör lediga båtplatser tillgängliga för uthyrning överallt. Bolaget genomför en crowdfundingrunda på FundedByMe.

Lär dig grunderna i bolagsanalys!

Feminvest

Den 30 maj bjuder Feminvest och Analyst Group in till ett event i Stockholm. Vi kommer att gå igenom grunderna för bolagsanalys och sedan får vi träffa flera spännande bolag på plats.

Veckans börs - Vecka 20

Feminvest

I veckan har bolag som SSM Holding, Opus Group, Boozt, Björn Borg och Astra Zeneca med flera rapporterat med blandat resultat. Banksektorn har tyngts av Italien och Stefan Persson har fortsatt köpt aktier i Hennes & Mauritz.

Millennials testar nya arbetssätt

Feminvest

Med en ny generation på arbetsmarknaden medkommer även nya arbetssätt. Veckans Affärer bjöd under onsdagen in till ett event för att diskutera hur generationerna kan mötas och lära av varandra för att få ut så mycket av kompetensen i organisationer som möjligt.

Fullsatt på Hovet vid Börshajen Academy

Feminvest

Lördagen den 5 maj arrangerade Börshajen norra Europas största finansevent på Hovet. Nästan 10 000 personer var på plats för att lära sig mer om sparande, ekonomi, investeringar och inspireras att själva komma igång.

Veckans börs - Vecka 19

Feminvest

Veckan har trots halvdag och röd dag bjudit på statistik för konsumentprisindex, rapporter från bland annat Skanska, Mekonomen, Starbreeze och Sweco.

Veckans börs - Vecka 18

Feminvest

Vecka 18 har präglats av kvartalsrapporter från bolag som Fingerprint Cards, Loomis, Ratos, Cinnober samt räntebesked från FED och rapporter från det svenska bolaget noterat i USA - Spotify och elbilsjätten Tesla.

Hur kan vi arbeta aktivt för att få fler kvinnor till ledande positioner?

Feminvest

Under torsdagen träffade Anna Svahn från Feminvest och Michaela Berglund från FundedByMe, Emma Hult från miljöpartiet för att diskutera hur man kan arbeta för att i framtiden se fler kvinnor på ledande positioner.

Investeringsguiden i butik!

Feminvest

Feminvests projektledare Anna Svahn skrev tillsammans med Linnéa Schmidt boken "Investeringsguiden: Så kommer du igång med ditt sparande" under hösten. Nu finns den äntligen i butik för beställning.

Investeringsguiden: så kommer du igång med ditt sparande

Feminvest

Under hösten skrev Feminvests projektledare Anna Svahn tillsammans med Linnéa Schmidt en handbok i hur man kommer igång med sitt sparande och sina investeringar. Boken går bland annat igenom hur man kan göra en fundamental analys i fem steg och hur man kan exponera sig mot andra tillgångsslag än aktier.

Ledande kvinnor investerar i Smartster – marknadsplatsen för rabatterade varor

Feminvest

Med sin digitala marknadsplats för shopping har Smartster redan gått live i fem länder och bolaget befinner sig mitt i en internationell expansionsfas. En rad ledande kvinnliga investerare tror på bolaget och har investerat. Nu tar bolaget in kapital oco söker även efter fler affärsdrivna kvinnor.

Investera i din karriär – SKAGEN Fonder söker studenter till kundservice

Feminvest

Är du student och vill ha ett intressant extraarbete och samtidigt lära dig mer om fonder och få en god inblick i finansmarknaden? Då ska du skicka in en ansökan till SKAGEN Fonder.

Hållbarhet är mer än bara en fin stämpel

Feminvest

Av: Ulrika Hasselgren

Feminvest i EFN Börslunch 28 mars

Feminvest

Onsdagen den 28 mars var Anna Svahn från Feminvest och Ulrika Hasselgren från Danske Bank på plats hos EFN Börslunch för att diskutera hållbarhet, jämställdhet och retailbolagens utmaningar.

Presentationer 6-8 mars

Feminvest

Den 6 till 8 mars besökte Feminvest Malmö, Göteborg och Stockholm för en hållbarhetsturné. Nu kan du äntligen se presentationerna via webben.

Feminvest i DI:s Closing Bell

Feminvest

Med anledning av Hennes & Mauritz första kvartalsrapport för 2018 var Feminvests projektledare Anna Svahn med i Dagens Industris senaste programsatsning Closing Bell för att kommentera siffrorna.

Event med hållbarhetstema

Feminvest

Den 6 mars drog Feminvests hållbarhetsturné tillsammans med Nordnet igång i Malmö för att sedan åka vidare mot Göteborg den 7 mars och avsluta på internationella kvinnodagen den 8 mars i Stockholm. Totalt har över 500 kvinnor kommit och lyssnat på Nordnet, SPP Fonder, Arabesque och andra deltagande bolag.

Haka på nästa snabbmatstrend

Hot Cod tar in nytt kapital inför utlandssatsning.

När Carl Schnell gick i mellanstadiet i slutet av 1970-talet kilade han och två kamrater för det mesta hem under lunchrasterna för att göra egen lunch. Det skulle vara snabblagat och gott. En favorit var fiskpinnar i korvbröd. Problemet var bara att fiskpinnarna inte riktigt passade i brödet. Drygt 30 år senare löste Carl Schnell saken och i dag leder han ett bolag som säljer panerad fisk speciellt avsedd för korvbröd. Förra året passerades gränsen en miljon sålda Hot Cods.

Ny skribent för Feminvest - Julia Colven

Feminvest

Mitt namn är Julia och jag är 26 år gammal. Jag är ursprungligen från Stockholm men de senaste åren har jag spenderat i Lund där jag har tagit en master i Corporate Financial Management. Idag är jag återigen bosatt i Stockholm och arbetar som strategikonsult.

En investering för sjuka hundar

Noterat

Det svenska veterinärmedicinbolaget Panion Animal Health ligger långt fram när det gäller att ta fram ett effektivt läkemedel mot epilepsi hos hundar. Bolagets positiva studieresultat har redan lockat större investerare då marknadspotentialen ses som betydande. Viktigt att påpeka, menar Panions vd, är att det handlar om en långsiktig investering i utvecklingen av ett läkemedel som har ett reellt värde för de drabbade.

De ritar om kartan för strålbehandling av cancer

Tar in kapital inför klinisk fas.

Ett läkemedel som har potentialen att behandla havandeskapsförgiftning och rita om kartan för strålbehandling av cancer. Det är A1M Pharmas mål och bolaget har kommit en bra bit på väg. Nu är bolaget redo för kliniska studier och tar in kapital för en offensiv satsning baserat på världsledande svensk forskning.

Feminvest söker projektledare

Feminvest

Vill du vara med och bygga ett av Sveriges största investerarnätverk? Brinner du för börsen och investeringar men även att koordinera och leda projekt? Feminvest har på knappt ett år dubblat sitt medlemsantal och nu behöver vi förstärkning för att kunna bygga verksamheten vidare.

Åsa Wallenberg: "Hållbarhet är bra för avkastningen"

Feminvest

Att SPP Fonders vd Åsa Wallenberg – som är med på Feminvests Hållbarhetsturné – brinner för hållbarhet både i det stora och det lilla råder det ingen tvekan om. – Det viktigaste du som privatperson kan göra är att spara hållbart, anser Åsa Wallenberg.

Feminvests projektledare på lista över inflytelserika kvinnor inom finansbranschen

Feminvest

Financer.com har utsett 19 framgångsrika kvinnor inom finans som har stort inflytande på finansbranschen. Bland toppnamn som Johanna Kull, Therese Lundstedt, Helena Stjernholm, Birgitta Bonnesen och Andra Farhad finner vi även Feminvests projektledare Anna Svahn.

Kvinnor har lägre ekonomiskt självförtroende

Feminvest

Under den senaste veckan har Feminvests projektledare Anna Svahn pratat med både Dagens Industri och Svenska Dagbladet med anledning av kvinnors sparnde och investeringar efter att det framkommit att kvinnor i lägre grad än män anser sig ha tillräckligt mycket kunskap för att köpa aktier.

Feminvest och Arabesque på plats på Nordnet Live

Feminvest

Torsdagen den 15 februari var det dags för sjätte året av Nordnet Live. På scen modererade Nordnets Sverigechef Eva Trouin och Sparekonomen Joakim Bornold. Gäster som Camilla Läckberg och Leif GW Persson var på plats för att diskutera investeringar. Från Feminvest var Anna Svahn på plats tillsammans med Arabesques Maria Mähl. Många var nyfikna på såväl Feminvest som nätverk som fonden Arabesque Systematic.

STOCKHOLM: Hållbarhetsturné med Feminvest och Nordnet 2018

Feminvest

Två år i rad har Feminvest haft nöjet att arrangera stora investerarträffar med över 200 deltagare på plats med anledning av internationella kvinnodagen den 8 mars. I år har vi bestämt oss för att sprida succén över tre dagar och tre städer. Vi börjar den 6 mars i Malmö, åker till Göteborg den 7 mars och avslutar med en final i Stockholm den 8 mars.

GÖTEBORG: Hållbarhetsturné med Feminvest och Nordnet 2018

Feminvest

Två år i rad har Feminvest haft nöjet att arrangera stora investerarträffar med över 200 deltagare på plats med anledning av internationella kvinnodagen den 8 mars. I år har vi bestämt oss för att sprida succén över tre dagar och tre städer. Vi börjar den 6 mars i Malmö, åker till Göteborg den 7 mars och avslutar med en final i Stockholm den 8 mars.

MALMÖ: Hållbarhetsturné med Feminvest och Nordnet 2018

Feminvest

Två år i rad har Feminvest haft nöjet att arrangera stora investerarträffar med över 200 deltagare på plats med anledning av internationella kvinnodagen den 8 mars. I år har vi bestämt oss för att sprida succén över tre dagar och tre städer. Vi börjar den 6 mars i Malmö, åker till Göteborg den 7 mars och avslutar med en final i Stockholm den 8 mars.

Feminvest på facebook
Feminvest på twitter
Följ oss eller kontakta oss
Kontakt & information

Laika Consulting
Birger Jarlsgatan 41 A
111 45 Stockholm

Har du frågor kring nätverket eller vill du bli en av våra samarbetspartners, tveka inte att höra av dig till Anna Svahn:
anna.svahn@laika.se

Om Feminvest

Feminvest är ett nytt investerarnätverk för kvinnor, vars syfte är att främja kvinnors ägande och inflytande på aktiemarknaden. I förlängningen leder fler aktiva kvinnliga aktieägare till ökat inflytande för kvinnor i bolag och i samhället, och till en mer jämställd aktiemarknad. Andra vinster är en mer diversifierad ägarstruktur för bolag samt en starkare privatekonomi för kvinnor.

Feminvests nyhetsbrev produceras av Laika Consulting AB, ett kommunikations- och marknadsföringsföretag inom finansbranschen som riktar sig mot individer, organisationer och företag. Laika tillhandahåller ingen egen investeringsrådgivning till kunder och mottager och förmedlar inga investeringsorder. Laika fungerar istället som en länk och förmedlare av kundkontakter mellan individer, organisationer och företag som vill investera i värdepapper och de bolag som tillhandahåller värdepapper. Artiklar i Feminvest skall tolkas som marknadsföring. Alla investeringar innebär risk och satsat kapital kan helt gå förlorat i värde. För närmare information om Laika och vår verksamhet vänligen besök www.laika.se. Läs om hur Laika Consulting behandlar personuppgifter här.